U kreativnom prostoru Superstorea u Martićevoj 4, djeca sudionici radionice bazirane na metodi design thinkinga ove će godine adresirati problematiku cirkularne ekonomije. Uz stručno mentorstvo, potencijalni budući mladi lideri kreirat će prototip proizvoda koji bi trebao moći doprinijeti boljoj budućnosti i poboljšanju kvalitete života. Zagreb će tako ove godine postati dio globalne mreže koju čine još i Dublin, Amsterdam, Berlin, Tunis, Nairobi, Panjim, Singapur, Rio de Janeiro i Willemstad. Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta u Amsterdamu 2014. godine od strane nizozemske udruge Designathon Works. Projekt za cilj ima uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje pametnije budućnosti i održive ekonomije. Vizija bolje budućnosti na temeljima cirkularne ekonomije pretpostavlja nepostojanje otpada, dugotrajnije proizvode, obnovljive izvore, dijeljenje te gospodarski rast i prosperitet kao rezultat pozitivnih ekoloških i društvenih vrijednosti.

prva-radionica-djecjih-inovacija-u-zagrebu

S obzirom na trenutni broj oko 2 milijarde djece školske dobi diljem svijeta, Global Children’s Designathon snažno zagovara poticanje njihove kreativnosti i tehnoloških znanja u svrhu odgajanja generacija spremnih za budućnost u tehnološki sve složenijem svijetu sve bržih promjena. Dizajnerski način mišljenja počiva na principima analitičkog istraživanja svijeta oko nas, uočavanja neispunjenih potreba i neriješenih problema te njihovog rješavanja kreativnom sintezom raznorodnih znanja i vještina, što za djecu može biti itekako poticajno. Stoga metoda design thinkinga, posebno osmišljena za djecu, počiva na poticanju njihove prirodne kreativnosti, razvijanju empatije te istraživanju novih tehnologija u svrhu dizajniranja bolje i održive budućnosti.

Tijekom radionice, polaznici će se virtualno povezati sa svojim kolegama iz ostalih gradova kako bi razmijenili iskustva i znanja, a nakon što kreiraju prototipove svojih proizvoda, imat će ih priliku i prezentirati pred posebnom publikom — stručnjacima s područja inovacija, dizajna i tehnologije.

prva-radionica-djecjih-inovacija-u-zagrebu

Global Children’s Designathon Zagreb održat će se 12. studenog 2016. od 10 do 18 sati u Croatian Design Superstoreu, na adresi Martićeva 4. Prijave za projekt već su počele, a djeca u dobi od 7 do 12 godina mogu se prijaviti putem web i Facebook stranice projekta Designathon Works Zagreb do 31. listopada. Cijena kotizacije jednodnevne radionice iznosi 100 kuna, a s obzirom na ograničeni broj sudionika od 30 djece organizatori će o dospjelim prijavama odlučivati na temelju motivacijskih pisama te vodeći računa o ravnomjernoj dobnoj i spolnoj zastupljenosti djece.

Više informacija pratite putem Facebooka.

Izvor:www.journal.hr

Foto:dizajncentarzagreb.hr/o-projektu/