Djeca su kroz igru imala priliku naučiti glagoljicu, staro hrvatsko pismo te kako se odgovorno ponašati prema prirodi i djelovati kao odgovorna zajednica. U igri i učenju djecu su poučavali stručni animatori agencije EX-ALTO, a priključili su im se i glavni urednik National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić, direktorica za licencije iz National Geographica u Washingtonu Diana Jaksic, načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović, direktorica TZ Općine Omišalj-Njivice Andrea Orlić-Čutul i predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Njivice Vedran Kežić.

Omišalj i Njivice duboko su svjesni opasnosti koje predstavlja neodgovorno postupanje svim vrstama otpada, pa i onog od plastike. Na otoku Krku, a time i u Omišlju i u Njivicama 2005. godine uveden je ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnog otpada, popularno nazvan Eko otok Krk. 

„Radi se o cjelovitom modelu zbrinjavanja otpada, prvom takvom u Hrvatskoj, koji omogućava zbrinjavanje svih vrsta otpada. Trenutačno se odvojeno prikuplja oko 60% otpada, a cilj je da do 2030. godine ta brojka bude 80%, što je zadano od strane Europske unije. Ovakav cjeloviti model zbrinjavanja otpada primjer je iz kojeg uči i kojeg preuzima sve više lokalnih zajednica iz Hrvatske.

provjerite-kako-je-bilo-na-national-geographic-znanstvenim-radionicama-na-krku

Osim navedneog, Općina Omišalj od samog početka sudjeluje u akciji Zelena čistka – Let’s do it Croatia!, zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Radi se o najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj, a s područja općine Omišalj u akciji redovito sudjeluju članovi udruga s područja Omišlja i Njivica te djelatnici UO Općine Omišalj, TZO Omišalj i Komunalno društvo Pesja“ izjavila je načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović.

„U suradnji s TZ Omišalj organizirali smo ove godine mnogo različitih događanja, a rezultat ove bliske suradnje su i Eko dani koji su se u Njivice Resortu nastavili tijekom cijeloga tjedna od 17. do 23. kolovoza. Organizirane su brojne radionice za djecu i odrasle u suradnji s časopisom National Geographic Hrvatska s glavnim ciljem osvještavanja gostiju o problemu zagađenosti mora i koliko je bitno da svatko od nas doprinese čistoći plaža i mora“ izjavio je Vedran Kežić predsjednik Uprave tvrtke Hoteli Njivice. Za sve goste koji žele istražiti ljepote i upoznati održivi razvoj otoka Krka, u Njivice Resortu pripremili su posebne last minute ponude u hotelima Beli kamik i Jadran.

provjerite-kako-je-bilo-na-national-geographic-znanstvenim-radionicama-na-krku

Tekst i foto: National Geographic Hrvastka