Ovogodišnja proslava Dana Europe održala se u okviru Europske godine kulturne baštine i trenutnog predsjedanja Bugarske vijećem EU. Proslavu Dana Europe u kojoj tradicionalno sudjeluju zemlje članice EU, zajednički je organiziralo Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Uredom Europskog Parlamenta u Hrvatskoj, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Posjetiteljima su se na početku događanja obratili veleposlanica Republike Bugarske, NJ. E. Tanya Dimitrova, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti. Veleposlanstvo Republike Bugarske pobirinulo se i za odličan program na Europskom trgu. Svečanost je otvorila mlada glazbenica Petra Antolić s izvedbom Oda radosti, a nakon nje posjetitelje su odlično zabavili Klinci s Ribnjaka i originalna glazbena skupina Bigband iz Blagoevgrada. A cijelo događanje svojim originalnim nastupom začinio je fantastičan folklorni ansambl Pirin, koji je predstavio ljepotu i čaroliju bugarskog folklora. Na kraju događanja posjetitelji su zajedno s članovima folklornog ansambla na Europskom trgu zaplesali bugarsko kolo.

Ova godina bit će uistinu divna prilika da se građani, a posebno mladi upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe, jer ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.

Zagrebački Europski trg postao je ove subote Europa u malom! U samom srcu Zagreba 17 veleposlanstava EU država predstavilo se građanima te prikazalo svu ljepotu i raznolikost bogatstva europskih zemalja

Tekst: promo

Foto: Dražen Kokorić