Proslava Dana Europe u okviru Europske godine kulturne baštine

Zagrebački Europski trg postao je ove subote Europa u malom! U samom srcu Zagreba 17 veleposlanstava EU država predstavilo se građanima te prikazalo svu ljepotu i raznolikost bogatstva europskih zemalja

Ovogodišnja proslava Dana Europe održala se u okviru Europske godine kulturne baštine i trenutnog predsjedanja Bugarske vijećem EU. Proslavu Dana Europe u kojoj tradicionalno sudjeluju zemlje članice EU, zajednički je organiziralo Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Uredom Europskog Parlamenta u Hrvatskoj, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Posjetiteljima su se na početku događanja obratili veleposlanica Republike Bugarske, NJ. E. Tanya Dimitrova, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Branko BariŸčević†, Jelena PaviŸči†ć VukiŸčević†, Violeta StaničŸić†, Marija PejŸinović† Burić†, Tanya Dimitrova i Mate Granić

Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti. Veleposlanstvo Republike Bugarske pobirinulo se i za odličan program na Europskom trgu. Svečanost je otvorila mlada glazbenica Petra Antolić s izvedbom Oda radosti, a nakon nje posjetitelje su odlično zabavili Klinci s Ribnjaka i originalna glazbena skupina Bigband iz Blagoevgrada. A cijelo događanje svojim originalnim nastupom začinio je fantastičan folklorni ansambl Pirin, koji je predstavio ljepotu i čaroliju bugarskog folklora. Na kraju događanja posjetitelji su zajedno s članovima folklornog ansambla na Europskom trgu zaplesali bugarsko kolo.

Klinci s Ribnjaka

Ova godina bit će uistinu divna prilika da se građani, a posebno mladi upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe, jer ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.

Tekst: promo

Foto: Dražen Kokorić

Preporučujemo

Pročitajte i:

Svjetski poznati brendovi na velikom ljetnom sniženju do 80 posto

Svi koji do 31. kolovoza posjete jedinstveni Designer Outlet Croatia, blizu robne kuće IKEA u…

Najatraktivniji ulični performeri 20. Špancirfesta

Ulični program srce je i duša Špancirfesta. Uz sve što festival nudi, upravo je veličanstvenost…

Elvisov 'Comeback' u maksimirskoj šumi

U sklopu glazbeno-filmskog programa Luftanje uz Mastercard, ove subote na Vidikovcu će se prikazivati odličan…

Britanski glumac na ZeGeVege festivalu: Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo

U kvalitetnom dvodnevnom programu od čak 22 atraktivne radionice kuhanja i predavanja na ZeGeVegeu, Dan…