Proslava Dana Europe u okviru Europske godine kulturne baštine

Zagrebački Europski trg postao je ove subote Europa u malom! U samom srcu Zagreba 17 veleposlanstava EU država predstavilo se građanima te prikazalo svu ljepotu i raznolikost bogatstva europskih zemalja

Ovogodišnja proslava Dana Europe održala se u okviru Europske godine kulturne baštine i trenutnog predsjedanja Bugarske vijećem EU. Proslavu Dana Europe u kojoj tradicionalno sudjeluju zemlje članice EU, zajednički je organiziralo Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Uredom Europskog Parlamenta u Hrvatskoj, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Posjetiteljima su se na početku događanja obratili veleposlanica Republike Bugarske, NJ. E. Tanya Dimitrova, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Branko BariŸčević†, Jelena PaviŸči†ć VukiŸčević†, Violeta StaničŸić†, Marija PejŸinović† Burić†, Tanya Dimitrova i Mate Granić

Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti. Veleposlanstvo Republike Bugarske pobirinulo se i za odličan program na Europskom trgu. Svečanost je otvorila mlada glazbenica Petra Antolić s izvedbom Oda radosti, a nakon nje posjetitelje su odlično zabavili Klinci s Ribnjaka i originalna glazbena skupina Bigband iz Blagoevgrada. A cijelo događanje svojim originalnim nastupom začinio je fantastičan folklorni ansambl Pirin, koji je predstavio ljepotu i čaroliju bugarskog folklora. Na kraju događanja posjetitelji su zajedno s članovima folklornog ansambla na Europskom trgu zaplesali bugarsko kolo.

Klinci s Ribnjaka

Ova godina bit će uistinu divna prilika da se građani, a posebno mladi upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe, jer ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.

Tekst: promo

Foto: Dražen Kokorić

Preporučujemo

Pročitajte i:

Gdje otići u shopping kad vam baš sve drugo dosadi?

Elle je ovog proljeća pripremio pravo iznenađenje za sve one kojima je dosta istih shopping…

Pedijatar iz Osijeka upozorava: Ova droga ubija našu djecu, a nalazi se u slobodnoj prodaji

Pedijatar Igor Berecki ponovo upozorava na posljedice pojave novih droga, čije su žrtve ovaj put…

Neodgovarajuće obrazovanje gluhe osobe osuđuje na slabije plaćene poslove

Gluhoslijepe, gluhe i nagluhe osobe ističu da postoji velika razlika između hrvatskoga znakovnog i standardnog…

Besplatni webinar: Unutarnji svijet darovite djece

Pridružite se besplatnom webinaru Centra Proventus koji se organizira u sklopu projekta: "Kreativnost u radu…