Ljeto u Zagrebu je dosadno? Teško, ali ako vam ga je potrebno začiniti, i ovaj vikend održava se Luftanje uz Mastercard®, filmski i glazbeni program koji se tijekom ljetnih mjeseci brine za obogaćivanje zagrebačkih vrućih večeri.

Ove subote na repertoaru je redateljski prvijenac Quentina Tarantina,

Reservoir Dogs, iz 1992. godine, film s kojim se Tarantino predstavio publici kao redatelj i koji je časopis Empire proglasio “najvećim nezavisnim filmom svih vremena”. Priča je to o posljedicama neuspjele pljačke draguljarnice - iskusni kriminalac i mafijaš Joe Cabot (Lawrence Tierney) i njegov sin, Nice Guy Eddie (Sean Penn), okupe šestoricu neznanaca - Mr Whitea (Harvey Keitel), Mr Browna (Quentin Tarantino), Orangea (Tim Roth), Blondea (MichaelMadsen), Bluea (Eddie Bunker) i Pinka (Steve Buscemi), s ciljem pljačke. Akciju zaustavi policijska zasjeda, a preživjela ekipa nađe se u napuštenom skladištu, gdje se počnu međusobno optuživati za neuspjeh.

Ovaj Tarantinov prvijenac sadrži većinu odlika njegove poetike: inovativne i briljantne dijaloge, izvrsno profilirane likove, metatekstualnost, sjajan rad s glumcima, scene nasilja, ali i odličnu glazbu mahom iz sedamdesetih, skupljenu na soundtracku Reservoir Dogs: The Original Motion Picture Soundtrack. Manje je poznato kako je Tarantino scenarij za ovaj film napisao u samo tri i pol tjedna a snimio ga je za 35 dana. Nije imao neki budžet za film pa su tako neki glumici nosili vlastitu odjeću tijekom snimanja. Film sadrži iznimno brutalne scene nasilja koje je nekim glumcima bilo teško snimati, konkretno Michaelu Madsenu čiji je lik, Mr.Blonde, zanimljivo, najbrutalniji od svih. I, fun fact za kraj, čak 272 puta se u filmu kaže “f*ck”.

Projekcija filma počinje u subotu, 11. kolovoza u 21 sat a prije toga će okupljene zabaviti Robert Mareković uz glazbeni odabir prikladno nazvan Tarantino Connection.

Ako vam i to nije dovoljno uzbuđenja za vikend, dan poslije, u nedjelju 12. kolovoza, u sklopu Luftanja prikazivat će se klasik Martina Scorsesa - Goodfellas.

proluftajte-se-u-maksimiru-uz-kino-na-otvorenom

Tekst i foto: promo