Glavna tema ovogodišnje manifestacije: Kakav gospodar-takav pas (Qualis erus talis et canis) - Kućni ljubimci u rimskom gradu, predstavit će se izložbom i edukativnim radionicama i igraonicama. Posjetitelji će moći sudjelovati i u radionicama vezanim uz svakodnevni život Rimljana (izrada nakita i keramičkih posuda, rimske igre, odjeća i dr.) te u uživati u rimskoj hrani i vinu.

Manifestacijom se ujedno obilježava i dvadeset godina od otvorenja Arheološkog parka, pa će tim povodom biti priređena  i izložba fotografija na otvorenom: „20 godina  Arheološkog parka Andautonija“  (od  istraživanja, konzervatorskih radova,  radionica, manifestacija).

Razgovorima i predavanjima na temu kućnih ljubimaca manifestaciji će se pridružiti i Rujana Jeger, arheologinja i autorica knjige "Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima" sa svojim gostima. Biti će govora o domestikaciji psa, prvim pasminama koje nastaju u antičko vrijeme i njihovim zadacima, psima u medicini te mitologiji. Predavanja su zamišljena u znanstveno popularnom tonu i trajanju od 30-tak minuta, a u kraćoj će verziji biti izložena i u vidu "pingvin" plakata, kako bi njihov sadržaj bio dostupan posjetiteljima koji se ne zateknu u Arheološkom parku u dato vrijeme. Također će u duljoj verziji obogaćenoj mnogim ilustracijama biti dostupna na web stranici književnice i Arheološkog muzeja u Zagrebu nakon manifestacije.

Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Osim obilaska Arheološkog parku, moguće je razgledati i izložbu Mirisi u Andautoniji, koja je je od 2012. god. postavljena u Interpretacijskom centru Arheološkog parka, a uz koju će se održavati i radionica izrade „rimskih“ mirisa. Poznato je da su bogati Rimljani ponekad mirise stavljali i na svoje kućne ljubimce. Svi sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta, a organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba.

Polazak autobusa je predviđen na terminalu Glavni (željeznički) kolodvor (pored Mc’Donaldsa) u sljedećim terminima:

  • 11:30 Glavni kolodvor – Ščitarjevo
  • 14:30 Ščitarjevo – Glavni kolodvor
  • 15:00 Glavni kolodvor – Ščitarjevo
  • 18:00 Ščitarjevo – Glavni kolodvor

Ulazak u autobus dozvoljen je i kućnim ljubimcima