mladunce mravojeda

Prinova za povijest: Prvi mravojed rođen u Hrvatskoj

Prvi maksimirski mravojedić i nova generacija prerijskih psića oduševljavaju djelatnike i posjetitelje Zoološkog vrta grada Zagreba

Mravojedić većinu dana provodi na maminim leđima. Ukrcao se po rođenju i u vožnji će uživati prvih devet mjeseci. U tom razdoblju može narasti do pola majčine veličine. Četverogodišnja Ariel sjajna je majka. O prvorođencu se odlično brine. Važno joj je da je mladunče zdravo, sito i zadovoljno. Petogodišnji tata Oliver puca od ponosa. Zaštitnički se odnosi prema svojoj maloj obitelji.

"Mladunče je na svijet došlo 10. lipnja i sada kad je staro gotovo mjesec dana, možemo reći da sve prolazi u najboljem redu. Na nama je bila velika odgovornost. Naime, riječ je o prvom divovskom mravojedu rođenom u Hrvatskoj. Lijepo je bilo doživjeti taj povijesni trenutak, ali još je ljepše vidjeti kako se naš britansko-nizozemski par mravojeda odlično snalazi u novoj ulozi", kazao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.

Mladuncu se još ne zna spol, pa mu svatko od djelatnika tepa na drugačiji način. Inače, divovski su mravojedi ugrožena vrsta životinja, najviše jer im ljudi uništavaju staništa. Naseljavaju Središnju i Južnu Ameriku. Naziv duguju zadivljujućim mjerama. Teže do četrdeset kilograma, a od vrha njuške do kraja repa dužina im može preći dva metra.

Mnogo su skromnijih dimenzija crnorepi prerijski psi. U njihovoj maksimirskoj nastambi iz tunelića izviruje desetak mališana. Pomladak je to tri jedinke - mužjaka i njegovih partnerica. Prerijski psi vrlo su društvene životinje. Žive u velikim obiteljskim kolonijama, a svaka skupina gradi podzemne gradove sastavljene od mnogo tunela i prostorija. U prirodi nastanjuju središnji dio otvorenih prerija Sjedinjenih Američkih Država. Pare se jednom godišnje. Diskretno. U podzemnim tunelima. Ženka najčešće okoti između tri i pet mladunaca. Doji ih sedam tjedana. Kada mlađi mužjaci navrše tri godine, tj. postanu spolno zreli, vođa skupine ih protjeruje pa momčići nove kolonije grade na rubovima roditeljskih.

Tekst i foto: ZOO grada Zagreba

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Plivačko-edukativna avantura RokOtok hrabro napreduje prema cilju

Zagrebački novinar i kolumnist Domagoj Jakopović Ribafish 6. srpnja je u jutarnjim satima sa Sunset…

Ljeto na Zrinjevcu uz pregršt dobre glazbe i zabave za klince

Zagrebačku kulturnu ljetnu scenu i ove će godine obogatiti najstarija jedinstvena manifestacija u najljepšem zagrebačkom…

Raj za svakog ljubitelja magičnog svijeta Harryja Pottera

Škola magije po treći put otvara vrata mladim vješticama i čarobnjacima, a glavni cilj škole…

SUPERTOON2019

Počinje Međunarodni festival animiranog filma Supertoon u Šibeniku

U ponedjeljak 22. srpnja u Šibeniku počinje 9. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koje će trajati…