Svi znamo koliki je izazov animirati djecu u ljetnim mjesecima – dani su dugi i vrući, sve nas pomalo lovi ona ljetna nervoza i dok sunce ne zapadne dovoljno da se uopće usudimo izaći iz kuće, osmišljavanje zanimacija težak je zadatak! Na sreću, Code Club Hrvatska donosi jednu sasvim novu i zanimljivu ideju! U organizaciji Code Club-a Australia, 15. 8. 2017. održat će se Moonhack – prvi globalni dječji hackathon u kojem će klinci moći napisati svoje prve zadatke u Scratchu, Scratchu Junior i Pythonu – zabavnim i jednostavnim programskim jezicima namijenjenim djeci i početnicima. Prijaviti se mogu svi, a djeca u dobi od 8 do 18 godina sudjelovat će i u obaranju svjetskog rekorda – želja nam je okupiti rekordni broj djece koja će se u istom danu okušati u programiranju.

Moonhack je osmišljen kako bi se programiranje na što jednostavniji način približilo velikom broju djece diljem svijeta. Svaki zadatak popraćen je uputama na hrvatskom jeziku. Upute su napisane jasno i jednostavno tako da ih roditelji mogu pratiti bez poteškoća, čak i ako se nikada nisu susreli s programiranjem. Više informacija o zadacima i samom događaju možete pronaći na web stranici Moonhacka, kao i na web stranici Code Club-a Hrvatska. Ako želite da vaše dijete sudjeluje u ovom globalnom događaju, potrebno je napraviti sljedeće:

KORAK 1 – PRIJAVI SE! Code Club se brine za sigurnost vaše djece! Djeca se ne prijavljuju samostalno, već to rade roditelji, učitelji i druge punoljetne osobe! Prijavu možete izvršiti već sada putem forme za prijavu.

• KORAK 2 – RIJEšI JEDAN OD ZADATAKA! U rješavanje zadataka možete se upustiti već danas! Jasne upute za svaki zadatak dostupne su na hrvatskom jeziku. Djeca mogu isprobati neke od već predloženih zadataka, a oni samostalniji mogu se okušati i u izradi vlastitog programa na temu Mjeseca.

• KORAK 3 – POHRANI SVOJE RJEŠENJE Kako bi vaše dijete sudjelovalo u obaranju svjetskog rekorda, svoj zadatak mora predati na stranici za predaju rješenja 15. kolovoza. Ako se u rješavanje zadataka upustite ranije, nemojte zaboraviti sačuvati link na rješenje, datoteku ili screenshot izvršenog zadatka.

• KORAK 4 – PREUZMI CERTIFIKAT I PROSLAVI SVOJ USPJEH Jednom kada predaju rješenje, svu djecu očekuje certifikat kojim se potvrđuje njihovo sudjelovanje na Moonhacku! Proslavite zajedno s njima i istražite ostale aktivnosti koje provodi Code Club!

Pripremite vaše najmlađe za polijetanje i zajedno s njima istražite uzbudljiv svijet ako-blokova, petlji, varijabli i bugova. Code Club Hrvatska stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije. Pišite na info@codeclubcroatia.org, a više informacija o Moonhacku i ostalim aktivnostima potražite na web stranici.

O Code Club-u

Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Djeca, uz pomoć, volontera/edukatora prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata iz programiranja i izrađuju animacije, igre i web stranice. Misija Code Club-a je dati svakom djetetu vještine, samopouzdanje i mogućnost oblikovati svijet te im pokazati transformacijsku moć programiranja. Radionice se održavaju jednom tjedno po sat vremena kroz školsku godinu, a pokrivaju projekte u Scratch-u, HTML-u & CSS-u i Python-u. Predviđene su za djecu od 9 do 13 godina, ali mogu se uključiti i mlađa i starija djeca.

prijavi-se-na-moonhack-prvi-djecji-svjetski-hakaton-sudjeluj-u-obaranju-svjetskog-rekorda

Tekst i foto: press, www.programerko.hr