Priča o glasu – otvaranje sezone u Maloj sceni s novim naslovom za najmlađe!

U četvrtak, 5. rujna u 19 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku 2, održat će se praizvedba predstave Priča o glasu autorica Buge Marije Šimić i Morane Dolenc.

Priča o glasu na kreativan način otkriva najmlađoj publici kako nastaje i funkcionira glas, otkriva kako glas povezuje osobu s drugom osobom, postavlja pitanje možemo li uhvatiti glas i otkriva da nema velike razlike između beba, odraslih osoba i na kraju krajeva, opernih pjevača. Ljudsko je glasanje zapravo pjevanje, a glas najbliži način ljudske komunikacije. Čak i ako ne čujemo zvuk glasa, možemo osjetiti njegove vibracije.

Predstavu je sukreirala i izvodi Buga Marija Šimić, operna pjevačica i glumica koja je uoči praizvedbe predstave izjavila: "Priča o glasu je priča o meni, o vama, o glasu koji ne vidimo i ne možemo ga uhvatiti, a opet, kad ga čujemo, ostaje u nama i s nama. Priča je to o našem fascinantnom tijelu koje iz konkretnog i opipljivog stvara nešto neuhvatljivo i nevidljivo. Premda Priča o glasu ne pripovijeda izravno o opernom pjevanju, vjerujem da će publici pokazati koliko je glasanje fascinantno i važno u našim životima te kako je glas nevjerojatan instrument. Vjerujem da će naša predstava potaknuti nekog u gledalištu da oslobodi svoj glas, iako mu/joj je možda netko rekao da ne zna pjevati ili ga na bilo koji način pokušao ušutkati. Naše je tijelo čudo kojem se uistinu treba diviti, a glas je važan dio nas. I na kraju, nadam se da će Priča o glasu potaknuti nekoga da u budućnosti otvorena srca i otvorenih ušiju zavoli operu te da otkrije da operni pjevači nisu tamo neki ljudi koji vrište, nego komuniciraju. I poklanjaju vam dio sebe. Uživajte u svome glasu i cijenite ga. I, naravno, dođite na našu Priču o glasu."

Kazalište Mala scena jedino je kazalište koje sustavno producira predstave za najmlađe, djecu od 18 mjeseci naviše, a Priča o glasu osmi je naslov u ciklusu Priča o…. Ovaj ciklus započeo je 2002. godine Pričom o oblaku (koju, nakon svog tate, Ivice Šimića, danas s uspjehom igra upravo Buga Marija Šimić), a čine ga i Priča o kotaču, Priča o svjetlu, Priča o vodi, Priča o zvuku, Boje duge - priču o bojama te Priča o velikom i malom.

Režiju predstave potpisuje Morana Dolenc, dugogodišnja suradnica Male scene, scenografiju i kostime osmislila je Tea Bašić Erceg, oblikovatelj svjetla je Domagoj Klasić, fotografkinja Jelena Vignjević, autorice likovnog oblikovanja Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan, a producentice predstave su Tena Bosek i Jelena Vignjević.

Predstava Priča o glasu nastala je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i namijenjena je djeci od 1,5 do 5 godina.

Svoja mjesta na prvim reprizama u subotu, 7. rujna u 10, 11:30 i 17 sati, publika može rezervirati online (www.mala-scena.hr) ili telefonski na (01) 4683 352.

Buga Marija Šimić magistrirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić, a 2018. završila je specijalizirani magisterij, smjer-opera, na Sveučilištu u Bernu. Profesionalni debut ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, re di Ponto kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. Dobitnica je Rektorove nagrade za ulogu Suzane u operi Figarov pir, prve nagrade na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu, 2. nagrade na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Herceg Novom, 1. i 2. Nagrade na međunarodnom natjecanju Silk Road u Beijingu te nagrade Žar ptica za ulogu Maje u predstavi Male scene Nevidljivi Leonard. Snimila je nekoliko dugometražnih igranih filmova od kojih su joj je najdraži Ispod crte u režiji Petra Krelje i Duh u močvari Branka Ištvančića. Mlađa publika pamti ju i kao voditeljicu HTV-ove emisije Reci….

Publika Male scene poznaje ju po ulogama u predstavama Nevidljivi Leonard, Roda i lisac, Bum Tomica, Priča o oblaku te produkciji iz prošle sezone Leptirove pjesme.

 

Tekst i foto: press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Maša i klaun stižu u kazalište Trešnja!

Prema popularnom serijalu priča o djevojčici Maši, spisateljice…

Premijera predstave 'Regoč' u Rijeci

Maštovita priča o ljubavi, prijateljstvu, zajedništvu i prihvaćanju…

Nova glazbeno-scenska predstava za mlade u kazalištu Mala scena

U četvrtak, 24. siječnja 2019. u 19 sati,…

Pročitajte i:

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgoj djece. Prve…

Trebate li učiti sa svojom djecom?

Roditelji učenica od prvog do četvrtog razreda, ne propustite besplatno predavanje koje vam pomaže da…

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…