preventivni pregledi madeza

Preventivni pregledi madeža u nedjelju na Jarunu

Potaknuti konstantnim porastom broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba provodi javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“ s ciljem sustavne edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma. U sklopu akcije građani mogu besplatno pregledati madeže...

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini dosegao je ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 %.

Akcijom “Djeluj sada” pronađeno 23 melanoma

Projekt je kroz 12 godina provođenja izravno obuhvatio preko 50.000 korisnika, a od posebnog je značaja za građane grada Zagreba, ali i stanovnike Hrvatske koji u svom gradu nemaju ovakve akcije. U javnozdravstvenim akcijama "Djeluj sada!" provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

preventivni pregledi madeza

Ovogodišnji preventivni pregledi madeža održat će se u nedjelju, 26. svibnja, od 10.00 do 18.00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod Kluba Aquarius) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Tekst: press
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Ansambl Lado

Ansambl Lado plesom i pjesmom čestita Dan državnosti

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, naš najpoznatiji folklorni ansambl, u utorak 25. 6.…

Ljupka pojačanja u obiteljima morskih lavova i alpaka

Dvije nove njuškice pozdravljaju dolazak ljeta u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Jedna pripada mladunčetu kalifornijskih morskih…

Ludo filmsko ljeto u Zagrebu – od 1. srpnja do 6. rujna – 17 filmskih radionica

Bacači Sjenki umjetnička organizacija s devetnaest godina intermedijalnog obrazovnog iskustva i ovo ljeto u Zagrebu…

Flash mob u Zračnoj luci Franjo Tuđman

U Zračnoj luci Franjo Tuđman djeca i mladi izveli flash mob povodom Svjetskog dana glazbe

Na Svjetski dan glazbe (Fête de la Musique), koji se u više od 100 zemalja svijeta…