preventivni pregledi madeza

Preventivni pregledi madeža u nedjelju na Jarunu

Potaknuti konstantnim porastom broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba provodi javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“ s ciljem sustavne edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma. U sklopu akcije građani mogu besplatno pregledati madeže...

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini dosegao je ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 %.

Akcijom “Djeluj sada” pronađeno 23 melanoma

Projekt je kroz 12 godina provođenja izravno obuhvatio preko 50.000 korisnika, a od posebnog je značaja za građane grada Zagreba, ali i stanovnike Hrvatske koji u svom gradu nemaju ovakve akcije. U javnozdravstvenim akcijama "Djeluj sada!" provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

preventivni pregledi madeza

Ovogodišnji preventivni pregledi madeža održat će se u nedjelju, 26. svibnja, od 10.00 do 18.00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod Kluba Aquarius) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Tekst: press
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Kreativni festival za djecu ima još bogatiji program i još luđu scenografiju!

Hit dječji festival otvorio je svoja vrata! U zagrebačkom parku Ribnjak, 23. kolovoza počeo je…

Besplatne radionice za školarce u rujnu

Iz KUC Travno stiže poziv školskoj djeci na druženje uz tradicionalne radionice u vrijeme ljetnih…

Domaća i svjetska kuhinja na Europskom trgu u Zagrebu

Štrukle, hamburgeri, wok, tortilje, varenyky i ostale delikatese domaće i svjetske kuhinje od 30. 8.…

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne…