djeca na kompjuteru

„Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?“

Na međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije 5. lipnja u Zagrebu je održan okrugli stol „Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?“

Kako bi razmijenili iskustva i preporuke u prevenciji cyberbullyinga i pružanju pomoći žrtvama, Hrabri telefon je, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, okupio relevantne stručnjake na okruglom stolu "Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?"

"Svako peto dijete je nekoliko puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka. Iako je i kod djece koja doživljavaju i koja čine nasilje, u odnosu na djecu koja nemaju to iskustvo, nađeno više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja, kod djece koja nasilje na internetu i doživljavaju i čine dobivene su najizraženije emocionalne i ponašajne poteškoće" - izjavila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Svoja iskustva u radu na prevenciji cyberbullyinga u Hrvatskoj izložili su u daljnjim izlaganjima prof. dr. sc. Danijel Labaš, voditelj projekta Djeca medija, Renata Ivanković, prof., predstavnica CARNet-a i Centra za sigurniji Internet, te Sonja Burić, socijalna pedagoginja osnovne škole Retkovec koja je predstavnica stručnih suradnika osnovnih škola u projektu Hrabri čuvari, čiji je nositelj Hrabri telefon, kao i njezine učenice Katarina Ljeljak i Elizabeta Gegić, Hrabre čuvarice, odnosno učenice koje su educirane biti drugoj djeci vršnjaci-mentori kada se suoče sa cyberbullyingom.

Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona predstavila je program Sigurniji Internet, koji Hrabri telefon provodi već 10 godina.

"Hrabri telefon je oduvijek inzistirao na usklađivanju svojih aktivnosti u praksi sa znanstveno utemeljenim rezultatima. Ta poveznica se možda najviše vidi i na programu Sigurnijeg interneta koji je do sada temeljen na 3 znanstvena istraživanja, a kroz 10 godina je uključio niz različitih aktivnosti za djecu i roditelje. Jako mi je drago da smo u tom kontekstu krenuli i s razvijanjem spotova i aplikacija namijenjenih korištenju na društvenim mrežama koji uz standardne brošure, letke i igre čini savjete djeci i roditeljima još dostupnijim" - navela je Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona.

Recentna istraživanja i događanja u Hrvatskoj i svijetu svjedoče važnosti online aktivnosti u životima djece, ali i o njihovim negativnim posljedicama, od kojih je jedna i cyberbullying. Prema istraživanju koje je proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba ove godine čak dvoje od troje djece prije nego što navrši 13 godina života otvori svoj Facebook profil. Od 93% ispitane djece, koliko ih ukupno ima vlastiti profil, 4 od njih 5 u svojoj obitelji nema pravila o sigurnom korištenju te društvene mreže. Primijećena je gotovo stalna uključenost djece na Facebooku (84% njih je dostupan internet i Facebook na mobitelima).

Aktivnosti Hrabrog telefona na području zaštite djece na internetu u posljednjih 10 godina:

Rezultati 10-godišnje provedbe programa Sigurniji Internet:

• 976 preventivnih radionica sa 764 djece iz lokalne zajednice
• predavanja/tribine/radionice za 600 djece i 700 roditelja i nastavnika
• podijeljeno preko 16.000 brošura Hrabrog telefona o sigurnosti na internetu
• izrađena Facebook aplikacija namijenjena informiranju o sigurnosti profila
• izrađen spot namijenjen prevenciji cyberbullyinga
• Podijeljeno 1500 primjeraka edukativne memory igre Sigurno surfanje za djecu nižih razreda osnovne škole

HRABRI ČUVARI - NE ZA NASILJE – projekt prevencije cyberbullyinga koji se provodio školske godine 2013/2014. uz potporu T-Hrvatskog Telekoma

• Projekt je usmjeren na osnaživanje djece i škole kao zajednice u prevenciji cyberbullyinga
• 25 škola sudjelovalo je i završilo ovaj program, a ukupno 30 stručnih suradnika i nastavnika se volonterski uključilo u njegovu provedbu nakon završene edukacije Hrabrog telefona o cyberbullyingu.

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Hrabri telefon započeo kampanju 'Dijete ili počinitelj?'

Na II. međunarodnoj bienalnoj konferenciji o STOP programu…

Znate li na ispravan način osnažiti dijete?

Svrha osnaživanja je da dijete naučimo da se…

Kako razumjeti i pomoći djetetu koje samo sebe ozljeđuje?

Djeca ljutnju iskazuju već u 3. mjesecu života,…

Christmas Story – Zvijezde za djecu

Storyjeva čarolija koja će razveseliti djecu i odrasle!

Pročitajte i:

Maya Angelou svojom knjigom vraća vjeru u snagu ljudskog duha

Prvi put prevedani na hrvatski jezik, memoari Maye Angelou ostavit će vas bez daha... Upoznajte…

Advent na Ribnjaku

Mali adventski cirkus u Ribnjaku

Povodom nadolazećih blagdana Centar mladih Ribnjak u suradnji s Teatrom Poco Loco donosi jedinstveno iskustvo…

Dobrotvorna akcija Arena centar

Pravo je vrijeme da postanete dio dobrotvorne akcije Arena Centra

Tijekom blagdanskog programa u Arena Centru, u sklopu projekta Arena Advent, posjetitelje Arena Centra očekuje…

Svečana 50. izvedba predstave za najmlađe 'Iš`o Viljo u dućan'

Lutkarska predstava Iš'o Viljo u dućan igrat će 18. prosinca u 18 sati svoju 50.…