Preuzmite besplatnu knjigu o trudnoći, porodu i babinju ‘Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci’

Knjiga Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci prva je sveobuhvatna knjiga o trudnoći, porodu i babinju na hrvatskom jeziku nastala kao projekt udruge Roda. Napisali su je roditelji za roditelje, uz podršku stručnog tima recenzentica, među kojima su sveučilišne profesorice primaljstva i psihologije, IBCLC savjetnice za dojenje, široka skupina stručnjakinja, koje su i same imale različita iskustva u svojim putovima do majčinstva, kao i savjetnice za dojenje udruge Roda...

Kroz trinaest poglavlja knjiga vodi trudnice kroz fizičke i emocionalne promjene, kao i promjene u obiteljskim i partnerskim odnosima, u sva četiri tromjesečja - od trudnoće, preko poroda do babinja. Na primjer, jedno se poglavlje bavi pregledima u trudnoći i o tome što nude, a što ne. Posebno poglavlje opisuje uobičajen tijek poroda i babinja, a slijedi ga poglavlje koje opisuje sve moguće intervencije u porodu i babinju, uz informacije o prednostima i manama svakog. Zadnja dva poglavlja opisuju babinje i potiču buduće roditelje da unaprijed planiraju to važno životno razdoblje. Ovo je i jedna od rijetkih knjiga napisanih u potpunosti u ženskom rodu.

"Važno nam je bilo budućim roditeljima, posebno trudnicama, pružiti sve informacije i podršku na razumljiv, jednostavan i nepristran način tako da mogu samostalno donositi odluke koje su najbolje za njih. Nastojale smo to napraviti s dozom humora, uz ilustracije koje prate važne teme knjige", komentirala je Daniela Drandić iz Rode, autorica i koordinatorica projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala.

Knjiga je nastala kao dio Erasmus+ projekta "Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje", kojeg je vodila udruga Roda uz partnerske udruge iz Češke i Slovenije. "Knjiga je posebna i zbog načina na koji će se distribuirati. Naime, tiskani primjerci knjige podijelit će se besplatno knjižnicama diljem Hrvatske, a elektronička će knjiga, kao i zvučno izdanje knjige, biti dostupni na web-stranicama udruge Rode - potpuno besplatno - od danas, 12. prosinca 2019" naglašavaju iz Rode.

Tekst i foto: Udruga Roda

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Hoće li ministar zdravstva spasiti Božić za rodilje diljem Hrvatske?

Članice udruge Roda i Platforme za reproduktivna prava…

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku…

Mala škola dojenja u Zagrebu 8. 12. 2019.

Trudnice koje još nisu prošle školicu, evo nove…

Riječko rodilište jedino u našoj zemlji dozvoljava pratnju na carskom rezu

Prenosimo razgovor koji je novilist.hr vodio s dr…

Pročitajte i:

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…