Premijera predstave ‘Regoč’ u Rijeci

Maštovita priča o ljubavi, prijateljstvu, zajedništvu i prihvaćanju različitosti uskoro na daskama Hrvatskog kulturnog doma u Rijeci

Predstava "Regoč" Ivane Brlić Mažuranić u adaptaciji i režiji Olje Lozice nastala u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca sa studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci premijerno će biti izvedena na pozornici HKD-a na Sušaku u srijedu 30. siječnja 2019. u 19.00 sati.

Div Regoč i sićušna vila Kosjenka u adaptaciji i režiji Olje Lozice nisu suprotstavljeni svojim razlikama već razlike postaju drugi oblik sličnosti, postaju elementi koji će naglasiti ono što može biti zajedničko jednoj vili i jednom divu te tako stvaraju bajku u kojoj suprotnosti ne pripadaju različitim svjetovima, već predstavljaju bogatstvo svijeta u kojem živimo.

"Kosjenka i Regoč dva su posve različita bića. No, bez obzira na različitost, postaju prijatelji, a zahvaljujući prijateljstvu svijet mogu vidjeti drugim očima. Na svom putu upoznaju i bića koja imaju jedan problem - ljudskoga su roda. A ljudi vjeruju da je jedno pleme bolje od drugog…

Priča govori kako ljubavlju, prijateljstvom, prihvaćanjem različitosti i zajedništvom možemo mijenjati svijet", kaže redateljica i autorica adaptacije Olja Lozica te ističe kako Regoč i Kosjenka, za razliku od ljudskih likova u predstavi, govore svojim izmišljenim jezicima.
"Regoč, kameni div koji do Kosjenke nikada nikoga nije susreo, ima svoj način onomatopejskog glasanja u skladu sa zvukovima prirode što ga okružuju. Kosjenka pak ima svoj vilinski jezik sastavljen od različitih čaranja koja pokreću svijet. Jezik zapravo postaje nevažan kao što je nevažan i djeci. Kada shvate kako govore različitim jezicima, djeca pronalaze svoj jezik - kroz tijelo, mimiku, način kojim energetski odašilju informaciju rasterećenu viška sadržaja. Od toga je sazdan i naš "Regoč"".

A Lozičini se Regoč i Kosjenka ne samo sprijateljuju već i - zaljubljuju.

 

Regoča igra Edi Ćelić, a Kosjenku Jelena Lopatić. Vile su Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec i Aleksandra Stojaković Olenjuk, a Konjare tumače Mario Jovev, Tonka Mršić, Ana Marija Štefanec i Nataša Veselinović. U ulogama Stražara te Šukunbake i Šukundjeda su Denis Brižić i Biljana Torić.

Uz Olju Lozicu, autorsku ekipu čine scenograf Stefano Katunar, kostimograf Mario Leko, skladatelj Josip Maršić, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti, umjetnički savjetnik za studente glume Damir Orlić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Asistent Redateljice je Luka Bosanac, a asistentica scenografa Aleksandra Ana Buković.

Predstavom se nastoji najmlađe potaknuti u razmišljanju o etici međuljudskih odnosa kao i izgradnji zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja. Istodobno, "Regoč" ih učiti maštati svjetove i bića kakva nisu mogli ni zamisliti, prateći avanture koje može ispisati samo Ivana Brlić Mažuranić.

Pripovijetka "Regoč" pripada njenoj zbirci "Priče iz davnine", a oblikovana na temelju sadržaja i likova iz slavenske mitologije i hrvatske usmene predaje, prvi put je objavljena 1916. godine. Prevedene najprije na engleski, "Priče iz davnine" donijele su svjetsku slavu našoj najpoznatijoj spisateljici za djecu, hrvatskom Andersenu, a nalaze se u nacionalnim knjižnicama diljem svijeta.

Reprizne izvedbe "Regoča" na programu su HKD-a na Sušaku 31. siječnja u 12.00 sati, 1. veljače u 12.00 i u 19.00 sati, te 2. veljače u 12.00 sati.
Predstava traje oko sat vremena, preporučuje se za uzrast 6+, a gornje granice nema!

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Advent iz davnina

Likovi iz bajke Ivane Brlić Mažuranić na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Malik Tintilinić, Domaći, Kosjenka, Potjeh i Stribor na…

Vlak iz davnina

Vlakom iz davnina u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić

Grad Slavonski Brod poziva na jedinstveno putovanje u…

Nova glazbeno-scenska predstava za mlade u kazalištu Mala scena

U četvrtak, 24. siječnja 2019. u 19 sati,…

Pročitajte i:

Sajam vjenčanja Zagreb s preko 200 izlagača održava se 22. godinu za redom

Sajam vjenčanja Zagreb otvara svoja vrata čak 22. godinu za redom u Areni Zagreb, od…

Djeco, jeste li za kreativno druženje s ludim klobučarom?

Etnografski muzej u Zagrebu poziva na ludozabavni program za djecu uz izložbu “Kapa dolje! Priča…

dijete s ADHD-om u skoli

Savjetovanje za povećanje motivacije i samokontrole djeteta s ADHD-om u školi i svakodnevnim obvezama

Savjetovanje za roditelje “Povećanje motivacije i samokontrole djeteta u školi i svakodnevnim obvezama” posvećeno djeci…

Dan crvenih haljina podsjeća nas na važan zdravstveni problem

S obzirom na činjenicu da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, pod…