Ovoga rujna u Zagrebu je na poziv Planetopije i Makronove ponovno gostovala jedna od najistaknutijih učiteljica kuhinje, autoriteta za cjelovitu i prirodnu prehranu u SAD-u, Christina Pirello. Christina je dobitnica prestižne nagrade Emmy za svoj kulinarski tv-show koji se emitirao u preko 200 nacionalnih TV postaja u Americi te je strastvena zagovornica zdravog življenja. Nas je, osim hranom, očarala svojim vedrim raspoloženjem i humorom te ljubavlju prema kuhanju. Priznala je kako  voli gostovati u Europi jer se ovdje hrana puno više cijeni i razumije njezina vrijednost za razliku od Amerikei njenih stanovnika čije kuhinje većinom zjape netaknute, kod nekih doslovno već 15 godina... Jedan od njenih savjeta je da ako već odlazite u restoran, provjerite kakav je chef kuhinje i kako se odnosi prema zaposlenicima, te ako nije dobar prema njima i ne voli to što radi, bolje da niti ne iskušavate tu hranu jer u sebi ne nosi ugodnu energiju. A kad kuhate svojim najmilijima činite to što je više moguće s puno ljubavi jer osim što je bitan izvor namirnice, važno je i kako se ona priprema i tko je priprema. Kuhajte ono što volite, ali ne zaboravite na povrće! Kao učiteljica kuhanja s diplomom iz nutricionizma promiče biljnu prehranu i cjelovite namirnice iz organskog uzgoja. Njezin životni put odredila je teška bolest koju je prije više od trideset godina iscijelila prehranom temeljenoj na makrobiotici. U razumijevanju hrane i njezine energije te utjecaja koju hrana ima ne samo na naše zdravlje i zdravlje naših obitelji, već i na stanje planeta Zemlje, Christina je pronašla neiscrpan izvor vitalnosti i zadovoljstva te životni poziv.

predivna-christina-pirello-inspirira-svojom-energijom-strascu-za-kuhanjem

Uz edukaciju odraslih o zdravoj prehrani i kuhanju posebna strast su joj inicijative koje uključuju i promoviranje važnosti kvalitetne prehrane kod djece. Autorica je osam kuharica od kojih je najnovija Juhe i variva osmišljena posebno za nakladničku kuću Planetopija. O kuharici, zdravlju, prehrambenim trendovima i zabludama kao i svojoj životnoj, Christina je govorila u sklopu ciklusa Planetopijinih predavanja u Makronovi, dok ste već idući dan mogli uživati u kreativnoj radionici kuhanja Christine Pirello na temu zdravi i mladi.
predivna-christina-pirello-inspirira-svojom-energijom-strascu-za-kuhanjem

PROGRAM GOSTOVANJA

  • PREDAVANJE: petak, 22.9. u 19 sati: Živi svoj najbolji život, večer inspiracije s Christinom Pirello povodom objavljivanja nove kuharice Juhe i variva

  • RADIONICA KUHANJA: Subota, 23.9. od 10 do 13 sati: ZDRAVI & MLADI

Mjesto održavanja radionice i predavanja: Makronova, Ilica 11 / 1. kat, Zagreb.

RECEPTI ZA ZDRAVI BRUNCH ZA MEDIJEMuzirajuća juha od mrkve (za 3-4 tanjura)1 mali crveni luk narezan na velike komade (ili ½ glavice većeg luka )

1 šalica zimske bundeve narezane na kockice

6-8 krupno narezanih mrkvi srednje veličine

1 zrela kruška, oguljena i narezana na veće komade

2 šalice nezaslađenog bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka

1 šalica izvorske ili filtrirane vode

1 lovorov list

morska sol

1 šalica gazirane vode ili piva

2-3 grančice sitno narezanog peršina za ukrašavanje • Redom slažite u lonac slojeve luka, bundeve, mrkve i kruške. Dodajte mlijeko, izvorsku vodu i lovorov list. Poklopite lonac i pustite da zavri na srednjoj vatri.Smanjite vatru, blago posolite pa poklopljeno polako kuhajte oko 30 minuta dok povrće ne omekša. Ponovo malo dosolite.Propasirajte juhu ručnim mlincem ako ga imate da dobijete svilenu teksturu i smirujuću energiju ili izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Ulijte gaziranu vodu i 5-7 minuta krčkajte na laganoj vatri. Poslužite toplo, ukrašeno peršinom.Zamalo tradicionalni Thai Pad(Recept za 4 porcije)320 g rižinih rezanaca, nekuhanih1 žlica kikirikijevog ili maslinovog ulja3 režnja češnjaka, usitnjenog2 pečene crvene paprike, narezane na tanke trake2 velike zrele rajčice, narezane na kockice (van sezone možete koristiti narezane rajčice iz staklenke ili konzerve)120 g zimskog graška320 g tvrdog tofua, narezanog na štapiće debljine 0,5 cmsojin umakmali prstohvat čili prahasvježe iscijeđeni sok 1 limete2-3 žlice usitnjenih svježih listova korijandra¼ šalice indijskih oraščića, poprženih i krupno nasjeckanih3-4 mlada luka, narezana na tanke dijagonalne kriške1 šalica klica mungo grahaU veliki lonac ulijte vodu da zakipi pa kuhajte rezance 4 minute. Procijedite i ostavite sa strane.U woku ili dubokoj tavi na zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri češnjak i paprike pirjajte 3 minute. Umiješajte rajčice, grašak i tofu, malo sojina umaka te pirjajte dok povrće ne omekša, oko 4 minute. Dodajte sok limete i na laganoj vatri kuhajte još 3 minute često miješajući. Umiješajte listove korijandra i rezance. Prebacite u tanjur i ukrasite indijskim oraščićima, mladim lukom i klicama. Odmah poslužite.

Tekst i foto: Planetopija