Konferencija je okupila pedesetak predstavnika različitih udruženja roditelja iz čitave Europe u cilju razmatranja postojećih načina i primjera dobre prakse suradnje roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova, kao i izrade preporuka za mogućnost povećanja sudjelovanja roditelja u radu škole. Istaknuto je kako se ta participacija treba temeljiti na zajedničkoj suradnji svih uključenih dionika, na razinama od roditelja do predstavnika javne vlasti, a izravno može poslužiti i djeci kao primjer učenja o aktivnom građanstvu.

Da je pravo djece za obrazovanje na području države drugo najviše kršeno dječje pravo, ustvrdila je na temelju praćenja stanja za Hrvatsku dr. sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske i jedna od izlagačica. Istaknuto je i da takva situacija izravno utječe i na kvalitetu i prilike za uključivanje roditelja u obrazovanje djece jer roditelji imaju pravo odlučivati i brinuti o obrazovanju svoje djece. Ako im je to pravo uskraćeno, zapravo ne mogu u potpunosti odgovorno vršiti svoje roditeljske dužnosti.

„Naša udruga kontinuirano provodi različite aktivnosti u Hrvatskoj kojima potičemo i razvijamo suradnju i povjerenje između roditelja i obrazovnog sustava, čime nastojimo ostvariti i veće povjerenje djece u obrazovni sustav, veću kvalitetu odgoja te, u konačnici, bolje obrazovanje naših budućih naraštaja. Ovakva se konferencija održava svake godine u jednoj od zemalja članica Europskog udruženja roditelja i čast nam je što smo ove godine imali po prvi put priliku ugostiti kolege iz Švedske, Estonije, Austrije, Italije, Španjolske i drugih zemalja. Konferencije poput ovih pomažu nam u razmjeni iskustava i daju nam uvid u dodatne mogućnosti i metode koje možemo koristiti u ostvarenju svojih ciljeva“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Uz Silviju Stanić, konferenciju su službeno otvorile i predsjednica EPA-e Eszter Salamon te zamjenica dubrovačkog gradonačelnika mr. sc. Tatjana Šimac Bonačić, koja je izaslanstvo primila i u službenom posjetu Uredu gradonačelnika grada Dubrovnika te predstavila dosadašnje aktivnosti grada u pružanju podrške suradnji škole, roditelja i lokalne zajednice. Predstavnici članica EPA-e posjetili su i Osnovnu školu Lapad gdje su im se predstavili učenici, ali i predstavnici Vijeća roditelja te školskog odbora, s naglaskom na suradnji između škole i roditelja te koristi koju od te suradnje imaju sama djeca.

pravo-na-obrazovanje-drugo-je-najvise-krseno-pravo-djece-u-hrvatskoj

Edukacijski stručnjak Christopher Clouder, poznat s područja rada i razvoja waldorfskih škola, naglasio je da učenici imaju pravo na obrazovanje koje će doprinositi njihovoj dobrobiti i da nijedno dijete na pitanje o tome kako mu je bilo u školi ne bi smjelo izreći da je nesretno ili da mrzi školu. „To pokazuje da mi kao odrasli ne radimo dobro svoj posao, a uloga je roditelja u kvaliteti rada škole nezamjenjiva.“

Tijekom okruglih stolova i radionica potvrđen je dokument Manifesto 2015 – European Future of Our Children in the 21st Century, izrađen prošle godine u Luksemburgu, koji donosi listu potrebnih mjera usmjerenih na razvoj djece kao odgovornih građana Europe 21. stoljeća i ostvarenje njihovog punog potencijala za sretan i ispunjen život.

Na jednoj od radionica Irena Bohač, predstavnica Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavila je rezultate fokusnih grupa provedenih s roditeljima i ravnateljima škola o trenutnom stanju u suradnji škola i roditelja. Rezultati su ukazali na to da prava suradnja i partnerstvo najčešće izostaju ili su fragmentirani, što na kraju šteti samo djeci, njihovom uspjehu i osjećaju prihvaćenosti u školi. Sama suradnja nije formalizirana u dovoljnoj mjeri na sustavnoj razini već ovisi o osobnoj motivaciji roditelja te posebno ravnatelja škole, a takav pristup dugoročno ne doprinosi poželjnoj kvaliteti obrazovanja na razini države.

pravo-na-obrazovanje-drugo-je-najvise-krseno-pravo-djece-u-hrvatskoj

Tekst i foto: Udruga roditelja Korak po korak