Potraga za šišmišima u ljetnoj zagrebačkoj noći

Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 31. kolovoza.

Posjetitelje očekuju organizirani obilasci Vrta tijekom kojih mogu naučiti mnoštvo zanimljivih činjenica o jedinim letećim sisavcima.

Već ih na samom početku šetnje očekuje uzbudljiv zadatak - potraga za šišmišima pomoću bat-detektora. U mrkloj će zagrebačkoj noći pokušati otkriti gdje se skrivaju te čudesne životinje. Edukator će ih pritom upoznati s eholokacijom, tj. načinom na koji se šišmiši kreću prostorom.

Kako funkcionira eholokacija, posjetitelji će moći doživjeti i u malom labirintu kroz koji će ih voditi osluškivanje jeke.

Edukativni pano upoznat će ih s nevjerojatnim rekorderima u svijetu šišmiša. Među ostalim, doznat će koji je šišmiš najveći, koji najmanji, koji ima najveće uši, a koji prelijeće najveće udaljenosti.

U edukativnom centru moći će čuti kako se šišmiši glasaju te doznati čime se hrane. Moći će dodirnuti i neke žive životinje koje se nalaze na jelovnicima šišmiša. Neki se šišmiši hrane nektarom pa će edukatori objasniti njihovu ulogu u oprašivanju. Neki su pak šišmiši na prehrani bogatoj proteinima. Jedu kukce.

Šišmiši su važna karika u ekološkom sustavu što znači da se ugrožavanje šišmiša negativno odražava i na ljude. Tu je činjenicu nužno osvijestiti jer upravo ljudi najviše ugrožavaju šišmiše.

U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Na svijetu trenutačno živi više od tisuću sto vrsta šišmiša i druga su najveća skupina sisavaca. Na prvom su mjestu glodavci. Noć šišmiša organizira se u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS).

Građani šišmišima mogu pomoći gradnjom posebnih kućica. Kako one izgledaju te kakva skrovišta šišmiši vole, bit će objašnjeno u edukativnom kutku koji Zoološki vrt priprema u suradnji s Parkom Maksimir.

Neki se šišmiši više ne mogu sresti u prirodi. Koje su vrste izumrle, posjetitelji će doznati u Špilji izumrlih šišmiša.

Zona sumraka paviljon je u kojem će zastati kako bi promotrili život egipatskih letipasa.

Zanimljiv edukativan postav bit će i onaj o šišmišima vampirima.

Kostimirana Maksimirska coprnica raskrinkat će praznovjerja vezana uz šišmiše, a grof Drakula spreman je za poziranje sa svima koji žele fotografiju kao uspomenu na Noć šišmiša.

U 21 sat počinje mađioničarska predstava Vladimira Štimca, a restoran Kod morskog lava za tu večer priprema poseban jelovnik nadahnut svijetom šišmiša. Program završava oko 22 sata.

Za posjet Vrtu u Noći šišmiša vrijede uobičajene cijene ulaznica, no zbog ograničenog broja mjesta u skupinama karte je potrebno nabaviti unaprijed. Ukupno će biti organizirano 8 skupina koje će ići u obilazak, a u svakoj može biti najviše 40 osoba. Okupljanje na početku Noći šišmiša bit će kod glavne blagajne.

Prve skupine u pustolovinu kreću u 19 sati, a ostale 15 minuta kasnije.

 

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Uskoro Međunarodna noć šišmiša pod sloganom: Dajmo više za šišmiše!

Ovogodišnja Noć šišmiša održat će se u petak,…

Posjetite s djecom bića iz močvara

Subota, 2. veljače Svjetski je dan močvarnih staništa.…

Prvi noćni posjet labuđem otoku

Do kraja listopada održava se Abrakadabra Zoo. Zahvaljujući…

Međunarodna noć šišmiša

U nedjelju, 28. kolovoza, u Zoološkom će se…

Pročitajte i:

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…

Besplatna radionica brzog čitanja i mudrog učenja

Želite li naučiti tehnike brzog čitanja? Želite li bolje razumjeti ono što pročitate? Želite li…

Nasmijte se do suza na predstavi 'Kod kuće je najgore'

Veliki hit prema djelu E. Kishona "Kod kuće je najgore" ponovno na daskama Knapa! I…