Mnogi će vam stručnjaci koji se bave prehrambenim temama naglasiti da je ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolja i najzdravija masnoća pomoću koje možete pripremati sve obroke. Dok vaše dijete jede salate začinjene maslinovim uljem ili dok jede hranu pripremljenu na tom ulju, zapita li se kako je to ulje nastalo? Slično pitanje mogli bismo postaviti i za sva ostala jela, no ovaj put imamo prijedlog kako da svoju djecu što bolje upoznate upravo s maslinarstvom! Mnoga će djeca koja žive u južnijim krajevima puno više znati o maslinama jer ih imaju i u svojim dvorištima ili maslinicima, no oni koji nemaju, mogu doći na 4. Festival maslina u Zagrebu i pitati sve što ih zanima o maslinama.

postanite-i-vi-zaljubljenici-u-masline-i-maslinovo-ulje

Već osam godina 80-ak maslinara rekreativaca iz Zagreba i Zagrebačke županije, te prijatelja željnih zdravog načina života u suglasju s prirodom, čiji maslinici se nalaze u priobalju: zainteresirane educiraju o cjelokupnoj proizvodnji maslinova ulja. Od izbora tla i sadnica, po mogućnosti autohtonih, preko gnojidbe, orezivanja, branja do prerade i čuvanja ulja. Istodobno se promovira kreativna primjena najkvalitetnijeg ulja na svijetu, u gastronomiji, medicini, kozmetici. Promiče se masovnije korištenje maslinova ulja u svakodnevnoj prehrani kao i sadnja i uzgoj najkvalitetnijih domaćih sorti. Da bi se ta znanja prenijela na najširu publiku, ove će se godine održati već 4. Festival maslina u Zagrebu i to 23. i 24. veljače u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, a  suorganizatori su Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Zagrebački velesajam. Sudjelovat će maslinari iz cijele Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja uz iznimno bogat sadržaj: stručna predavanja, uz već spomenuto, i o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja i proizvoda od maslina, te naglašavane kvalitete hrvatskih maslinovih ulja, organiziranjem njihova ocjenjivanja  (senzorska analiza, panel ocjenjivača). Tu je i stručni skup, prodajna izložba ulja i ostalih proizvoda od masline, a bit će predstavljeni rezultati analize kakvoće ocjenjivanih ulja te dodijeljene diplome i medalje na svečanoj večeri uoči samoga festivala koji je za publiku otvoren u subotu 23. veljače 2019. od 10 do 19 sati i u nedjelju 24. veljače 2019. od 10 do 18 sati. Tu su još i vođene degustacije ulja i sireva i posebne radionice za izradu kozmetike.

postanite-i-vi-zaljubljenici-u-masline-i-maslinovo-ulje
Young woman dripping olive oil into bowl with fresh vegetable salad, Image: 248081508, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg 4. Festivala maslina u Zagrebu je gastro show koji vodi tvrtka RougeMarin, zvijezda zagrebačkog kulinarskog neba u kojoj se spaja gastronomska tradicija s kreativnim, modernim pristupom, ovaj put namirnicama u čijem je temelju maslina kao majka svih namirnica Mediterana. Bit će zastupljena jela: Italije, Francuske, Španjolske, Tunisa, Grčke, Hrvatske, Levanta. Od brusketa i tapenada, preko tapasa i harisse s maslinovim uljem do kalamata s feta sirom, paškog sira s cvijetom soli u maslinovom ulju, Baba ganousha, viške pogače i raznih namaza, a sve pod voditeljskom palicom chefa Filipa Grdenića, dok će Valentina Barušić nepca posjetitelja zagolicati zamamnim kombinacijama čokolade i pralina s maslinovim uljem.

Cijeli Festival prati i 20-ak OPG-ova s izložbom i prodajom maslinova ulja, ali i  sireva, vina, ribe, suhomesnatih proizvoda, pršuta…, a predstavit će se u sklopu prodajne izložbe i 10-ak proizvođača opreme i sredstava za maslinarstvo: alata, strojeva, posuda, hranjiva, zaštitnih sredstava, uz izložbene i promo štandove Savjetodavne službe, stručnih časopisa i osiguravatelja.

Zapišite datume i mjesto događanja: 23. i 24. veljače 2019., Kongresni centar Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15.

postanite-i-vi-zaljubljenici-u-masline-i-maslinovo-ulje

Tekst: press

Foto: Profimedia