Roditeljske ispovijesti o postignućima djece s posebnim potrebama važna su pomoć mladim roditeljima koji se susreću sa sličnim odgojnim izazovima, a za nas su posebno vrijedne priče iz naše sredine koje su nam prisnije od prevedenih i donose praktične smjernice za stručnu potporu koja se može ostvariti u našim uvjetima. A kad su autori takvih ispovijesti očevi, u njima na nov način afirmira snaga osjećaja koje posjeduju muškarci i očinska ljubav, pouzdana i požrtvovna „kao most ponad burne rijeke“, kako je to u svojoj ispovijesti opisao Dalibor Talajić.

Dalibor Talajić je otac koji je svom sinu odlučio približiti svijet koji je dječak nakon navršene prve godine prestao doživljavati. Ustanovljene su teškoće u komunikaciji, preosjetljivost na hranu i trovanje živom. Do postavljanja dijagnoze poremećaja autističnog spektra trebale su proći godine. Za oca, koji je sina učio svaki korak, bila je to utrka s vremenom. Otac koji voli trebao je postati otac koji prisiljava kako bi "zarobljenu" dušu sina ohrabrio da se otvori prema životu?

Talajić je glazbenik i crtač stripova, jedan od najboljih u Hrvatskoj – a i mnogo šire jer crta za američki Marvel – stoga je i kao pisac cijelo vrijeme svjestan cjeline, a istodobno osjetljiv na detalje. Sugestivnim rječnikom i širokim asocijacijama uvodi čitatelja u svoje životno iskustvo koje prenosi sinu. A ono je impregnirano pop-kulturom, herojima stripa i, naravno, glazbom. U knjizi stoga odjekuju operne arije u izvedbi slavne Ljiljane Molnar Talajić, Daliborove majke, čiji glas prati unuka na terapijama. U Talajićevoj priči „čujemo“ uspavanku Jimmyja Stanića iz Pinokija i naslovnu Bridge over Trouble Water u snažnoj Elvisovoj izvedbi.

„Most ponad burne rijeke“ recenzirale su defektologinja mr. sc. Ana Dembitz i neuropsihologinja Danijela Helc. Obje u Talajićevoj dirljivoj ispovijesti vide cijeli raspon osjećaja, od očaja do ponosa, koje intenzivno proživljavaju svi roditelji djece s poteškoćama u razvoju.

Dalibor Talajić diplomirao je glazbenu umjetnost na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prije nego što je ostvario svoj san da postane profesionalni crtač stripa, deset godina radio je kao učitelj klarineta u glazbenoj školi. Stripove je objavljivao u nekoliko hrvatskih magazina, uključujući legendarni zagrebački fanzin Endem, čiji je i danas autor. Za američke izdavače crta od 2005., a od 2009. gotovo ekskluzivno radi za Marvel.

ponad-burne-rijeke-oceva-prica-o-budenju-autisticnog-sina

Promocija knjige održat će se 10. svibnja u 19 sati u Booksi, Martićeva 14a, Zagreb. Na promociji će osim autora o knjizi razgovarati urednica Sandra Pocrnić Mlakar i moderator Vladimir Šagadin.

Izdavač: Beletra

Cijena: 90 kn u maloprodaji, 70 kn kod izdavača

Tekst i foto: Beletra