Mi smo Hrvatska udruga doula i naša misija je pružiti kvalitetnu podršku majkama za vrijeme trudnoće, poroda i ranog postpartuma. Trenutno nas ima 25 diljem zemlje. Hrvatska udruga doula članica je Europske mreže doula (EDN) koja stremi postavljanju poziva doule na profesionalan nivo u čitavoj Europi. Organiziramo razne radionice kao što su pripreme za porod i dojenje, grupe podrške za majke, obuke za doule, radionica Ljudska prava u porodu...

Što radimo?

Doula je žena koja služi drugoj ženi u trudnoći, porodu i babinjama. Mi pružamo fizičku i emocionalnu podršku, kao i informacije tijekom trudnoće, poroda i postpartuma. Pomažemo ženama da prođu kroz svoje strahove tijekom trudnoće, olakšavamo im bolove pri porodu i nudimo znanstveno dokazane informacije. Podržavamo cijelu obitelj kroz transformativni proces dolaska nove bebe u obitelj.

Postoje brojna istraživanja koja pokazuju dobrobiti prisustva doule pri porodu:

• 31% manje upotrebe dripa

• 28% manje carskih rezova

• 14% manje novorođenčadi kojima treba posebna medicinska skrb

• Općenito veće zadovoljstvo iskustvom poroda. (Cochrane Review, Hodnett 2012)

Zašto su doule važne?

Mnoge žene prolaze kroz porod, najvažniji događaj u njihovim životima, osjećajući se usamljeno i uplašeno, umjesto podržano i zadovoljno. Nekada su žene pri porodu podržavale druge, iskusnije žene. To su bile majke, bake i susjede čija je pomoć bila ključna za zdravlje nove majke i djeteta. Porod kao pozitivno i osnažujuće iskustvo u ženinom životu glavni je cilj doule. Zajednica u kojoj majke rađaju osjećajući se opušteno i sigurno, zajednica je zdravijih i sretnijih beba koje odrastaju u zdrave i sretne ljude gradeći zdravu i sretnu zajednicu.

Što nam treba?

Najveći problem s kojim se u udruzi suočavamo jest nedostatak adekvatnog prostora za naše administrativne poslove, predavanja, obuke i radionice. Prostor bi se koristio za edukaciju trudnica i njihovih obitelji, kao i šire javnosti, o zdravom pristupu trudnoći, porodu, postpartumu i roditeljstvu. Nastojimo sakupiti 10.000 dolara za troškove najma prostora i režija za godinu dana te uređenje interijera.

Hvala na podršci!

Tekst, video, foto:Hrvatska udruga doula