Bez obzira na to koji bio razlog za carski rez, mnoge žene nakon takvog poroda nose u sebi nerazjašnjene emocije koje znaju utjecati na svakodnevni život i svakako utječu na odluke na idućem porodu. U radu s rodiljama i majkama doule se često susreću s takvim slučajevima nerazriješenih emocija nakon carskih rezova. Da bi idući porod prošao u dobroj emotivnoj atmosferi važno je raditi na svojim strahovima i pokušati raspetljati što se zapravo dogodilo na našem porodu koji je dovršen carskim rezom.

Hrvatska udruga doula dovodi u goste mađarske kolegice Andreu Mélykúti i Noru Schimcsig s njihovim programom IVERI koji se bavi grupnim radom u obrađivanju zaostalih emocija u slučaju poroda carskim rezom. Grupa prima od 12 do 17 žena koje su imale iskustvo carskog reza i u dva intenzivna dana razriješe strahove i ostale emocije koje su nastale na porodu, ali i nakon njega.

Nora i Andrea su dvije višestrano obrazovane mađarske doule s izuzetnim iskustvom koje se odlično nadopunjuju i sa zadovoljstvom rade u paru. Na bazi višegodišnjeg iskustva utvrdile su kakvu ogromnu iscjeljujuću moć ima samospoznajni rad u malim grupama. Vidjele su koliko mogu pružiti majke koje su rađale carskim rezom kada se mogu bez straha otvoriti u sredini u kojoj su zaštićene od napada i pogrešnih uvjerenja: žene tada krenu putem oporavka uvidjevši da nisu same u svemu što su prošle. Nora i Andrea su sve ovo stopile sa svim onim znanjem i iskustvom koje su stekle u obradi trauma i gubitaka, podrške onih koje su ovakav porođaj doživjele i preživjele, znanjem i iskustvom stečenim prilikom praćenja porođaja (posebno prirodnog porođaja nakon prethodnog carskog reza), kao i radom sa ženskim grupama za emocionalnu podršku. Prije četiri godine počele su s vikend edukacijama za grupe, posebno za majke koje su prethodno rađale carskim rezom, što je omogućilo iskorak iz stanja povrijeđenosti i blokade na put oslobođenja od ovih pritisaka i spremnosti za dalje korake.

IVERI dvodnevni program odvija se u intimnim zatvorenim grupama koje pružaju sigurnost i povjerenje. Radi se o dva interaktivna dana, prvo okrenuta prema prošlosti i sadašnjosti da bi se na kraju okrenuli prema budućnosti. Vježbe pomažu da se fokusirano dotaknu različita područja ove teme, a da se ne zaglavi na jednom detalju ili iskustvima jedne osobe, i ne izostave potencijalno važne teme i pitanja.  U ovakvim grupama osoba više dobije što se više "otvori" i bude iskrena prema sebi.

Iz povratnih informacija saznajemo da IVERI ne "dovodi u red" samo odnos prema porođaju, već se puno toga istodobno liječi i oporavlja. Jača samosvijest majke i konačno su svakodnevice smirene i mirne.

Puno se lijepih porođaja dogodilo nakon ovih grupa. Žene ojačaju i kao žene i kao partnerice. I djeca i partneri mogu se oporaviti od svojih ožiljaka.

Ova grupa je za tebe ako si imala porođaj carskim rezom i:

  • ako ti je tijelo izliječeno ili nije, ali duša svakako nije
  • ako su nastale komplikacije
  • ako ste bili u opasnosti ili doživjele gubitak
  • ako imaš dvojbe
  • ako si ljuta
  • ako si se razočarala u sebe ili druge
  • ako je operacija još bila u redu, ali ono što je bilo prije ili poslije te i danas razljuti
  • ako bi željela imati bolji odnos prema svom tijelu, bebi, partneru
  • ako u pripremi za iduću trudnoću želiš ostaviti prošlost iza sebe
  • ako ne planiraš imati više djece i zatvara se jedan period života.

Program vode:

Nora Schimcsig: doula, porođajna edukatorica, savjetnica za mentalnu higijenu, kvalificirana pomoć pri dojenju, aktivistica, majka jednog tinejdžera, urednica FB stranice i grupa koje se na popularan način bave porođajima, dojenjem, majčinstvom

u Mađarskoj.

Andrea Mélykúti: doula, majka četvoro djece, porođajna edukatorica, stručnjakinja za humanu kineziologiju, holistički obrazovana (homeopatija, aromaterapija)

Program se provodi na engleskom jeziku, prijevod je dostupan u slučaju potrebe. Održava se 23. i 24. ožujka 2019. od 9.30 sati do 18 sati u Centru Staze, Nova Ves 83, Zagreb

Kontakt mail: mia@deepwell.hu

Prijava na: anita@doula.hr

Cijena programa: 110 EUR/po osobi

Iskustva polaznica

IVERI program otvorio mi je put razumijevanja strahova vezanih uz porođaj i neugodne uspomene iz prošlosti, pomogao neophodnom okretanju sebi, u tome da porođaj gledam u realnosti, bez strahova i pretjeranih očekivanja. Pored toga smo sastavili jedno fantastično malo društvo koje od tada prati međusobno naše živote, dajući podršku novom uspješnom vaginalnom porođaju nakon prethodnog carskog reza, koji su se do sada uspješno ostvarili.  (L. Laura)Prošla je već godina od kada smo sudjelovali u radu ove grupe. Od tada su prirodnim putem rođene četiri bebe (dvije nakon jednog prethodnog carskog reza i dvije nakon dva prethodna carska reza) i dvije su na putu. Toliko je nevjerojatno i, naravno, velika radost što se do sada svim sudionicama ispunio san da dožive čudo prirodnog porođaja. (K. Aliz)Meni su pomogli u tome da imam povjerenja u sebe i svoju bebu, prihvatim da nije moja pogreška to što se dogodilo kod prve bebe i okrenem nov, čist list. Radujem se što sam upoznala Vas! (B. Agneš)

Tekst i foto: press