Iako nema službenih podataka o broju oboljelih u Hrvatskoj, procjenjuje se da je celijakija prisutna kod najmanje 45000, a neki pretpostavljaju i do 100 tisuća ljudi (AOECS, Hrvatsko društvo za celijakiju). Jedini lijek kod bolesti posebna je striktna prehrana koja zahtjeva znanja i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gdje se ne očekuje. Kako je i najmanja prisutnost glutena u hrani (>0,002 ppm) velika opasnost za zdravlje oboljelih od celijakije, dobra je vijest da se u Zagrebu otvorila prva specijalizirana prodavaonica proizvoda bez glutena, GlutenBio, na adresi Crvenog križa 33 u kojoj se nalazi velik izbor različitih prehrambenih proizvoda bez glutena što će oboljelima olakšati svakodnevnicu te povećali kvalitetu njihovog života.

Evo što je na otvorenju izjavila direktorica trgovine Kristina Brdar:

"Svi znamo da je danas, iako je sve više ljudi oboljelih od celijakije i intolerancije na gluten, teško na jednom mjestu pronaći širok izbor najkvalitetnijih proizvoda bez glutena. Otvorenje ove prodavaonice je ostvarenje mog dugogodišnjeg sna o jednom takvom mjestu. Naši kupci više ne moraju brinuti jer bilo koji proizvod koji prime u ruke ima garanciju da ne sadrži gluten. Planiramo u skoroj budućnosti u prostoru do trgovine otvoriti i kuhinju te u njoj održavati radionice i škole kuhanja bez glutena."

Više o celijakiji, glutenu, receptima, kao i web shop možete naći na www.glutenbio.hr

Tekst: I.T. Foto: Profimedia