Sposobnost leta prisutna je u većini vjerovanja o vješticama. U 15. i 16. stoljeću prikazivane smo kako letimo na raznim predmetima, no metle su prevladale i par stoljeća kasnije još su uvijek tu. Naime, metla neće letjeti sama od sebe i prethodno je treba začarati. Ako namjeravate poletjeti s veće visine provjerite jeste li uzeli metlu na koju ste bacili čini. Za pretvorbu obične metle u vještičje prometalo potrebna vam je posebna vještičja mast, čije sastojke ovdje nećemo navoditi kako ne bi prepali šire čitateljstvo. Tradicionalnije coprnice vole ju pripremati same, ali može se naručiti i putem interneta (www.omnisart.com).

U nastojanju da se prigrle novi trendovi vještice su počele koristiti i zamjene za svoje metle, pa tako već od 50ih godina prošlog stoljeća susrećemo partviše u letu, kao i pokoji usisavač. Prvotne letačice na usisavačima smatrali su ekscentričnima zbog veličine i nepraktičnosti tih naprava. Udobnije je dakako sjesti na usisavač, nego na metlu ili partviš ali je njima i teže upravljati. Usisavači su bili traženi krajem 70-ih i 80-ih tijekom takozvanog ''futurističkog trenda'', koji je obuzeo vještičju modnu scenu. Tadašnji modni znalci crpili su inspiraciju iz sci fi filmova popularnih između običnih smrtnika. Neke nadobudnije mlade coprnice znale su u to vrijeme farbati svoje usisavače u metalik boju. Naravno, zbog toga je porastao i broj viđenja vještica među običnim ljudima i to je privelo ovaj trend kraju. Danas vještice uglavnom koriste tradicionalno prijevozno sredstvo (no može ih se susresti i u busevima i tramvajima).

Ako ćete ipak koristiti usisavač ne možemo dovoljno puta naglasiti da ga prije toga ištekate iz struje i da provjerite da se kabel ne vuče iza vas. Hitne su pune stradalih vještica kojima se žica zaplele u granje, stablo ili telefonski stup, uglavnom kablovi su uzrok poprilično spektakularnih padova.

Nakon što se otisnete u zrak na odabranom prijevoznom sredstvu valjalo bi pripaziti na par sitnica: avione, telefonske stupove, antene, nebodere, drveće, ali i ptice. Ako niste skloni okušati se u vratolomijama s metlom sami, što kažete na let starom jezgrom s Gornjogradskim coprnicama?

Poletite s ostalim vješticama 11.10. i 31.10. u 20 h ispred Turističke zajednice grada Zagreba i ne zaboravite: ne uspijete li doći sada, vještice su uvijek spremne na posebnu magičnu turu upravo za vas.

Ponesite metle, ispravne, neispravne, usisavače, što god, ali dođite! Možda vas brine što ne znate letjeti, ali uz dobru volju sve je moguće. Roald Dahl kaže: Oni koji ne vjeruju u magiju nikada je neće naći!

Prijavite se na info@omnesartes.net ili kupite on-line ulaznicu na www.omnisart.com, a sve potrebne informacije nalaze se ovdje www.omnesartes.net

Napisala: Martina Findrik