Pola stoljeća PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka

Jubilarno izdanje PIF-a održava se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, te će u sedam dana ugostiti preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) - Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni. Festival je ubrzo prerastao Studentski esperantski klub, pa je njegovu organizaciju od 1971. preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi i do danas je, kao Kulturni centar Travno, odgovoran za njegovu organizaciju. Festival je tako do 1994., kad ga je napustio dio organizacijskog tima, bio vezan uz esperanto, pa je čak dva izdanja doživio i u norveškom gradiću TromsØu. Uz Zagreb, festivalski programi odvijali su se i u Sisku, Varaždinu, Velikoj Gorici, a 2000-ih su redoviti bili i festivalski izleti i gostovanja predstava diljem Hrvatske. Nekoliko godina nakon napuštanja takve prakse, PIF ponovno radi s povezivanjem s okolnim gradovima, ali i mnogim kulturnim centrima u Zagrebu u sklopu tendencije decentralizacije zagrebačke kulture.

Od 1990. PIF ima i svoju maskotu - gigantsku lutku PIFKA koju je izradila akademska slikarica prof. Mira Dulčić, a koja svake godine stoji na čelu vesele PIF-ove povorke kojom najavljujemo festival. Upravo ta povorka jedan je od znakova prisutnosti i suživota našeg festivala s gradom u kojem se odvija najveći dio njegovog programa te pridonosi promidžbi lutkarstva među najširom publikom.

Dolazak lutkara i lutaka u grad, najavit će dobroćudni div Pifko i PIFKOVA POVORKA koja kreće 16 rujna u 11 sati iz Tkalčićeve, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu. Organizatori su i ove godine pripremili bogati off program u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, SERGEJ OBRAZCOV, 16. rujna na Sceni Travno, izvedbom predstave DJEVOJČICA IZ LENJINGRADA. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

Na festivalu će također nastupiti i atraktivna kineska kazališna trupa GUANGXI, koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke. Gledat ćemo i višestruko nagrađivanu predstavu ERICA BASSA, JESENSKI PORTRETI, zatim tradicionalnu španjolsku priču o DON JUANU u izvedbi Kazališta TYATR iz Slovačke, predstavu DINDIM, O NJEŽNOSTI, temeljenu na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te ostala ponajbolja domaća i svjetska lutkarska ostvarenja.

Ulaznice su u prodaji od 13. 09. (online prodaja), a od 11. rujna moći ćete ih kupiti i na mjestima prodajne mreže agencija u Zagrebu i u Hrvatskoj.
Popis prodajnih mjesta i ostale informacije o ulaznicama pronađite na https://goo.gl/bWC2HJ

 

Program PIF-a

Tekst i foto: press

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Posadi cvijet, oboji svoj svijet

Program Cvjetnjaka Vrbana održava se druge subote u…

Svjetski dan kazališta za mlade i Svjetski dan lutkarstva

Hrvatski centar UNIMA i Hrvatski centar Assitej ove…

NIVEA i Laboratorij zabave oduševili djecu u Avenue Mallu

U subotu 13. travnja NIVEA i Laboratorij zabave…

Besplatna radionica lutkarskog studija u Centru KNAP

U svojoj rođendanskoj godini (60 godina kulture na…

Pročitajte i:

Ksenija Pajić i kujica Amy u kampanji 'Obitelj na more, a pas na ulicu?!'

Bliže se vrući dani i vrijeme ljetnih godišnjih odmora, što znači da počinje i kampanja…

Počinje još bogatiji Open-air festival Zagreb Classic na Tomislavcu

Treći put zaredom možete uživati u predivnoj glazbi besplatno ravno ispod zvijezda! Povedite djecu, mogu…

Održan je osmi Sensa dan

Jedan od najljepših projekata Sensa magazina, održan je osmi put za redom na tradicionalnoj lokaciji,…

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas. Dočekajte svoju bebu spremni!