Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić. Ogulin kao njezin rodni grad pružio joj je toliko utisaka i energije da objedini moć prirode i čovjeka punim srcem i maštom u svojoj zbirci Priče iz davnine. Ona je danas u svom rodnom gradu u Centru za posjetitelje Ivanina kuća bajke, svojim likom i djelom, domaćica svim bajkopiscima i bajkama svijeta.

Ogulinski festival bajke ove godine slavi 140. obljetnicu rođenja slavne Ogulinke te se simbolično otvara Danom Ivanine kuće bajke koja je nastala upravo u čast najznačajnije hrvatske književnice za djecu. Posjetitelji u kući bajke na interaktivan, multimedijalan i kreativan način, mogu slaviti bajku i bajkovito stvaralaštvo, kako Ivane Brlić Mažuranić tako i ostalih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca, tijekom cijele godine.

Drugi dan je Dan znanja – u čast znanja i vještina koje usvajamo cijeli život.

Treći i posljednji dan Festivala, proglašen je Danom avanture u čast egzotičnih krajeva koji uvijek u nama bude znatiželju i nova otkrića.

Detaljan program i raspored vožnje Eko-turističkog vlaka Karlek na relacijama Zagreb-Ogulin-Zagreb i Rijeka-Ogulin-Rijeka pogledajte na stranicama Ogulinskog festivala