SUPERTOON2019

Počinje Međunarodni festival animiranog filma Supertoon u Šibeniku

U ponedjeljak 22. srpnja u Šibeniku počinje 9. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koje će trajati pet dana, do 27. srpnja. U kinima na otvorenom u gradskoj jezgri prikazat će se ukupno 211 kratkih animiranih filmova iz cijeloga svijeta, od kojih 177 u natjecateljskom dijelu programa...

Program festivala uključuje i radionice animacije za djecu i studente, koncerte i DJ nastupe, panele i razgovore s autorima, VR kino, ali događanja na festivalskom brodu SuperBoat, koji Supertoon čini jedinstvenim događanjem na karti svjetskih filmskih festivala i u Hrvatskoj.

U natjecateljskoj konkurenciji Grandtoon prikazano će biti 27 najrecentnijih filmova nekih od najvećih svjetskih autora i studija, te filmove hrvatskih autora “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali” Daniela Šuljića, “Jedan od mnogih” Petre Zlonoge, “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Udahnut život” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te “Demonstracija briljantnosti u 4 čina” Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova. Također, najnoviji film Danijela Žeželja “Motivi” u Šibeniku će biti prikazan dan nakon premijere.

Studentoon, ili konkurencija studentskih animiranih filmova, donosi 35 filmova u kojima studenti sa 23 svjetska studija animacije nude svoj pogled na svijet na svjež, odvažan i inovativan način. Riječ je o umjetničkim akademijama i sveučilištima kao što su Moholy-Nagy University of Art and Design, Emile Cohl, Bezalel Academy of Art and Design, ENSAV, Filmakademie Baden-Wuerttemberg, brojne španjolske škole, estonska Akademija likovnih umjetnosti, akademije iz Kolumbije, SAD-a, Irana i druge. U kategoriji studentskih filmova gledat ćemo i filmove studentica akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu “Odrasti u malo drvo” Noemi Ribić, “Zagubljena sjećanja” Ivane Radić, “Osmijeh” Matee Kovač i “Izvan sebe” Stelle Hartman.

Ono po čemu je Supertoon posebno prepoznat u svijetu, osim šarma lokacije i spontane atmosfere festivala, jest konkurencija animiranih glazbenih videospotova, najveća po broju spotova u konkurenciji u usporedbi sa svjetskim festivalima. U kategoriji Supertune bit će tako prikazano 54 spota, i to za pjesme izvođača kao što su The Beatles, De La Soul, Mitski, Run The Jewels, U2 i Beck i mnogi drugi.

Kategorija namjenskog filma je ona u kojoj se može vidjeti na koje sve načine kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u svojem oglašavanju i približavanju proizvoda i usluga potrošačima. Namjenski filmovi za Tinder, Disney, Ritz Carlton i Wimbledon, CNN, BBC, Concorde TV, TED-Ed i UN, te festivale poput Kroka, Ottawe, BFI-ja i Zagreb Film Festivala, samo su neki od 37 kreativnih informativnih i edukativnih filmova koji će se natjecati u kategoriji SuperComm. U njoj će biti prikazani i filmovi nastali u Hrvatskoj i to Luke Vucića, Draška Ivezića i Chintis Lundgren.

Šibenik, kao sjedište međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja te stoga Supertoon posebnu pozornost posvećuje izboru dječjeg programa. U kategoriji animiranih filmova za djecu Planktoon tako će biti prikazana 24 filma, među ostalima domaći “Bobo”Andreja Rehaka, “Pužić slikar” Manuele Vladić-Maštruko, “Balada o fruli i ogrlici” Martina Babića i “Prošlo je s kišom” Siniše Ercegovca.

U istoj će kategoriji biti prikazan novi uradak dobitnika Oscara i BAFTA-e Stevea Boxa, poznatog po filmovima “Pobuna u kokošinjcu” i “Wallace i Gromit”, “Moominvalley”. Prva epizoda novog serijala na kojem Box radi, a koji je baziran na superpopularnim likovima Moomins, premijerno će se moći vidjeti u Šibeniku. Redateljica epizode Avgousta Zourelidi iz studija Gutsy Animations bit će gošća festivala. Osim nje, festival će ugostiti još 50 autora iz Hrvatske i inozemstva.

Izvan konkurencije bit će prikazani izvrsni animirani dokumentarci koji tematiziraju migracije i identitet, legendarne filmske špice Saula Bassa, making-of filmovi, filmovi napravljeni u 3D tehnici za gledanje uz pomoć VR naočala te filmovi o gorućem problemu zagađenja svjetskih oceana i mora mikroplastikom. Ovogodišnji žiri za kategorije Grandtoon i Studentoon čine Miloš Tomić, Natko Stipaničev i Sébastien Sperer, za kategorije Supertune i Supercomm to su Ana Horvat, Alice Saey i Maria Pia Santillo, a mentorice radionice animacije i dječjeg žirija, koji će odlučivati o pobjedniku u kategoriji Planktoon, su Dora Radušić i Sunčana Brkulj.

Natjecateljske projekcije odvijaju se na Trgu Ivana Pavla II, tzv. Maloj Loži i stepenicama u Ulici Krste Stošića na Gorici, projekcije popratnih programa u Galeriji sv. Krševan, a festivalski centar i mjesto na kojem će se odvijati studentska radionica i reprizni program je Galerija Matija tj. Studio galerije sv. Krševan.

Novost je da će se ove godine velik dio dnevnog festivalskog programa odvijati na brodu. Na 35-metarskom "nosaču animatora i filmova" tijekom tri dana odvijat će se paneli i razgovori s članovima žirija i autorima te prikazivati filmovi iz popratnog programa. DJ-i D-Gree, Ynez i Shullio goste animatore, ali i Šibenčane i turiste zabavljat će tijekom poslijepodneva svojim glazbenim setovima. Brod će ujutro biti usidren ispred topova pred Muzejem Grada Šibenika, a u podne otploviti prema otocima šibenskog arhipelaga kako bi strani gosti imali prilike posjetiti ih i okupati se, a stanovnici otoka Zlarina, Prvića i Kaprije pogledati najnovije svjetske festivalske animirane filmove.

Supertoon sustavno radi na edukaciji djece i mladih te su radionice za djecu i mlade među najposjećenijim dijelovima programa. Osim već spomenute, tradicionalne radionice za djecu Planktoon, održat će i trodnevna radionica animacije Supervision, namijenjena studentima i svima animatorima koji žele isprobati nešto novo i drugačije. Vodit će je Miloš Tomić, a zainteresirani se još uvijek mogu prijaviti na supervision@supertoonefestival.com.

Sav festivalski sadržaj na kopnu je besplatan, a dnevne i festivalske ulaznice za brod mogu se nabaviti u festivalskom centru od 18. srpnja do 25. srpnja. Više detalja o festivalu možete saznati na službenoj stranici.

Tekst i foto: press

Tagovi:

Pročitajte i:

Najbolje zemlje za odgoj djece: pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Sveučilište u Pennsylvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgoj djece. Prve…

Trebate li učiti sa svojom djecom?

Roditelji učenica od prvog do četvrtog razreda, ne propustite besplatno predavanje koje vam pomaže da…

Kamo za vikend? U Osijek, na Sajam vjenčanja!

Dođite ovaj vikend na Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova! Otkrijte trendove u vjenčanjima, doznajte…

Egzotična zima s zanimljivim programom o grabežljivcima u ZOO vrtu grada Zagreba

Ovaj vikend u Zoološkom vrtu grada Zagreba počinje Egzotična zima – edukativni program koji svaki…