Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanjem filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Sisak postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i svih ljubitelja filma.

Za program 57. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljen je 221 film autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano čak 89 radova u 6 kategorija od kojih je 29 animiranih, 12 dokumentarnih i 25 igranih filmova. Ostale kategorije broje 8 radioničkih i 7 filmova u slobodnom stilu te 8 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Filmsko-kreativni studio VANIMA i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Čejen Černić Čanak te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama.

pocinje-57-revija-hrvatskog-filmskog-stvaralastva-djece
, Image: 255454476, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy, Supparsorn Wantarnagon / Alamy

Prije službenog početka 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece se tri dana, od utorka do četvrtka odvijaju ciklusi radionica animacije za djecu s teškoćama u razvoju.

Službeni početak Revije je u četvrtak. 3. listopada 2019. u 20 sati svečanim otvaranjem u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u sklopu kojeg će biti prikazani animirani filmovi nastali u sklopu radionica, ali i prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije i radionički program medijske pismenosti u Kazalištu 21, dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije slijediti u nedjelju, 6. listopada u 10 sati.

U subotu 05. listopada u 20h očekuje nas projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

Tekst i foto: Hrvatski filmski savez