Nova 2016. godina i nije svima baš najbolje započela. S njenim prvim danom 1 200 djece iz Splita ostalo je bez svoje pedijatrice - doslovno preko noći, bez najave. Vijest je u svega nekoliko dana odjeknula među roditeljima te smo ovoga puta odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Naime, dr. Zdenka Krsnik Katunarić je ovog ljeta navršila 65 godina života pa je, znajući da joj je vrijeme za mirovinu te da na tržištu rada nema pedijatara, poslala zamolbu Ministarstvu zdravlja za produljenjem rada. 30.12.2015. dobila je odgovor kako joj je 31.12.2015. posljednji radni dan čime su sva ta silna djeca u jednom danu ostavljena bez liječnika, a medicinska sestra Nives Uvodić nakon više od 30 godina rada upućena je na Zavod za zapošljavanje.

Inače, u Splitu je jako malo pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, svega njih 13 i svi su prepuni pa se novorođena djeca doslovno nemaju kod koga upisati. Nedavno je jedna pedijatrica otisla na rad u bolnicu, a doznajemo da se još jedna ubrzo sprema na isto. Već ove godine, osim dr. Krsnik Katunarić, još dvije pedijatrice odlaze u mirovinu što znači da će uskoro još nekoliko tisuća djece u Splitu ostati bez svog liječnika.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je 2012. na specijalizaciju poslao sedam liječnika, a kada znamo da ista traje pet godina, onda je jasno da će prvi "gotovi" specijalist biti dostupan tek 2017. godine. Od njih sedam dvoje će raditi u Splitu, a ostali će ići u Hvar, Imotski, Makarsku, Supetar i Sinj.

Na žalost, tu priči nije kraj! U idućih pet godina s područja Splitsko-dalmatinske županije ukupno će devet pedijatara otići u mirovinu, a osim spomenutih, niti jedan nije poslan da specijalizaciju! Znamo da specijalizacija pedijatrije traje pet godina, pa se logično nameće zaključak da je sustav loš, neučinkovit te da oni koji bi trebali raditi svoj posao - očito ga ne rade!

Kako bi potakli promptno rješavanje ovog problema, osnovali smo facebook grupu "Vratimo dr. Krsnik Katunarić našoj djeci" koja je u svega nekoliko dana skupila više od 600 članova diljem Hrvatske. Na žalost, doznalo se da ovaj problem postoji i u drugim županijama, što je naprosto nedopustivo. Uspostavile smo su kontakt i upoznale s problemom nadležna ministarstva, Splitsko-dalmatinsku županiju, Grad Split, pravobraniteljicu za djecu, Predsjednicu kao i mnoge uvažene liječnike te smo od svih dobile veliku podršku.

Iako su predstavnici Doma zdravlja u početku javno govorili kako ne vide ništa sporno da se djeca prebace kod liječnika opće prakse - što je nama nedopustivo - očito su nakon pritiska roditelja i medija odlučili popustiti te su po odobrenju Ministarstva zdravlja raspisali natječaj. Budući da je dr. Krsnik Katunarić jedini pedijatar koji se na natječaj prijavio, bilo je za očekivati da će joj dozvola za rad biti produljena do dolaska novog specijalista pedijatrije.

Prema mreži predškolske djece HZZO-a, Splitsko-dalmatinska županija može ugovoriti 36 timova. Uključujući dr. Krsnik Katunarić sada ih je aktivno 35 dok još jedan nedostaje. Neovisno o koncesionarima, županijski Dom zdravlja ima ugovore s deset pedijatrijskih timova od čega su u 7

specijalisti pedijatrije, dok u Imotskom, Makarskoj, te jednom u Splitu, radi po jedan liječnik opće medicine. Uz dužno poštovanje, mi - roditelji ne želimo da nam o zdravlju djece odlučuje netko tko je tek tri mjeseca na fakultetu slušao pedijatriju. Da sustav ne valja potvrđuje i činjenica da je propisani maksimalan broj djece po jednom pedijatru 1190, a javno je dostupan podatak da jedan pedijatar u Imotskom ima 2864 pacijenta, u Vrgorcu 2036, kao i da većina ostalih pedijatara ima veći broj djece od preporučenog. Navedeni podaci ne idu u korist kvalitete rada i skrbi o djeci te se ponovo potvrđuje naš zaključak o kroničnom nedostatku pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Uspoređujući programe specijalizacije pedijatrije i obiteljske medicine nikako se nije smjelo dopustiti da specijalist obiteljske medicine ugovara liječenje djece od rođenja, osim iznimno u mjestima gdje nije moguće osigurati pedijatra.

Svaki dan se rađaju nova djeca koja nemaju pravo na pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi smo zgroženi ovom situacijom i smatramo kako je ovo vrlo daleko i u suprotnosti s pronatalitetnom politikom koja se naširoko zastupa. Upravo zato ćemo nastaviti s našim djelovanjem dok svako dijete ne dobije priliku za adekvatno liječenje, baš onako kako mu zakoni dopuštaju.

Ovim putem pozivamo roditelje iz svih krajeva Hrvatske da se uključe u facebook grupu koju smo preimenovali u "Djeca Hrvatske trebaju pedijatre!" kako bi zajedničkim snagama što bolje i uspješnije djeovali u rješavanju ovog problema.

Tražimo reviziju propisa vezanih uz pedijatrijsko liječenje djece u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Također smatramo da je prijeko potreban veći broj pedijatara na spomenutoj razini liječenja, što znači i veći broj odobrenih specijalizacija.

Posve je jasno da pravovaljano rješavanje ove situacije povlači veće financijske troškove i ulaganja, ali u svijetlu politike poticanja nataliteta i poboljšavanja ionako katastrofalne demografske slike Hrvatske, vjerujemo kako će naši zahtjevi biti prepoznati i što prije ostvareni.

Predstavnice roditelja,

Ivana Bilić i Morana Magaš Perišić, mag.nov.

Foto: Profimedia