"Djeca koja su kod nas zbrinuta danima osjećaju strah da će ih netko napasti, ne mogu spavati, čuju različite glasove, prepričavaju nam kako im se javlja glas koji im govori da će ih netko ubiti, misle da će sami sebi nešto učini, otkinuti ruku i slično. To su strašne situacije" kaže doc. prim. dr sc. Katarina Dodig Ćurković, načelnica Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju KBC-a Osijek.

Ona nam je opisala u kakvom su stanju djeca koja su na liječenje primljena zbog konzumiranja tzv. osvježivača zraka, a zapravo "sintetičke ulične droge, vrlo snažnog i po život opasnog derivata THC-a", kako ih je na svojem profilu na Facebooku opisao dr Igor Berecki, pedijatar KBC-a Osijek.

"Repetitio est pas mater! Nikad dovoljno ponavljanja. Dakle:Nije osvježivač! NIJE OSVJEŽIVAČ!!!

NIJE.

OSVJEŽIVAČ.

Jebemu! NIJE.

Već sam desetke puta to ponavljao i opet ću!

To je DROGA. Sintetska ulična droga, vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput kemijski izmijenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem. Njime su natopljene suhe trave, kako bi se mogle miješati s duhanom i motati u cigarete.Prodaje ih se u LAŽNIM pakiranjima aromatskih trava (i otuda popularni, ali posve netočan naziv "osvježivači zraka" ili "herbal mix"). Paketići su najčešće veličine i izgleda pakiranja pojedinačnih prezervativa, raznih dizajna i naziva (Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super...).Ne zavaravajte se glupostima, ne shvaćajte ih neozbiljno. Znam roditelje koji su nakon "edukacije" na roditeljskim sastancima u školama doslovce shvatili riječ "osvježivač", pa su iz kuće u panici izbacili sve Glade, Ambi-Pur, Air-Wick i šta-ti-ja-znam-koje OSVJEŽIVAČE zraka / WC-a (posve bezopasne mirise!), dok su im djeca u svojim sobama nastavila pušiti drogiranu suhu travu.Od toga se umire. Od toga su već umrla djeca. Prava djeca. Nečija djeca. To NIJE osvježivač zraka. Najgore od svega -- naziv "osvježivač" je toliko raširen da narkotik i dalje prolazi "ispod radara" tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u SLOBODNOJ PRODAJI u trgovinama "zdravog življenja" (najčešći naziv: Smart Shop), zajedno s vodenim hookah-lulama, pušačkim bongosima, mirišljavim štapićima i ostalim priborom za pušenje i "rekreativno drogiranje"."

Djeca o kojima govori dr Dodig Ćurković, njih šestoro u dobi od 13 do 17 godina, hospitalizirani su u osječkoj bolnici prije desetak dana, a na liječenje su došli u razmaku od tri dana. Dolaze iz Osijeka, Đakova, Požege i Baranje. Podsjećamo da je u veljači 2015. godine u centru Zagreba od posljedica pušenja tzv. osvježivača zraka preminuo 15-godišnji dječak.

Sa svime što je napisao složila se i dr Dodig Ćurković: "Tih šest slučajeva u kratkom periodu znak je za alarm. Ako se to ne spomene i javno ne objavi, bit će kao da se nije ni dogodilo. O tome treba govoriti, ali prije svega treba riješiti problem s kupovinom tih sredstava koja su djeci dostupna kao i slatkiši. Šokirali smo se kada nam je zbog toga došlo 13-godišnje dijete, a za jednu djevojčicu od 15 i pol godina smo saznali da je već prije dve godine bila u kontaktu i s marihuanom, kanabisom, "osvježivačima" i ekstazijem.

Sada je bila sumnja na "osvježivač", kanabis i LSD - ispričala nam je dr Dodig Ćurković, inače i predsjednica Nacionalnog savjeta za dječju psihijatriju. Kaže da među ovih šestoro djece ima i onih koji su to konzumirali prvi put, na nagovor prijatelja. Jedan je čak i aktivni sportaš.

Izvor: yumama.com, blitz.rs

Foto: Profimedia