Novinari La Stampe su papu Franju pitali za mišljenje o stanju gladne djece u svijetu. Papa je govorio kako bi svi trebali više reciklirati te bacati manje hrane. Između ostalog papa je ispričao priču kojom je želio istaknuti kako moramo paziti na resurse Zemlje te podržati javno dojenje. Papa je kazao kako se žene ne smiju sramiti dojiti svoju djecu kad su gladna.

„Tijekom jedne audijencije prije neki dan iza ograde je stajala jedna mlada majka s bebom starom svega nekoliko mjeseci. Dijete je bez prestanka plakalo. Majka ga je umirivala, a ja sam joj rekao:“Gospođo, mislim da je dijete gladno!“. „Da, vjerojatno mu je već vrijeme...“, odgovorila je. „Molim vas, dajte mu nešto jesti!“, rekao sam. Majka se sramila i nije željela podojiti dijete u javnosti dok je Papa prolazio. No, ta majka ima mlijeka da nahrani svoje dijete kao što mi imamo dovoljno hrane da nahranimo sve gladne u svijetu.“, izjavio je papa Franjo.

Neće se svi nužno složiti s papom. No, valja istaknuti da se stoljećima prizor Bogorodice Marije koja u naručju doji malog Isusa smatrao svetim i da su majčina prsa tek u novije doba poprimila gotovo isključivo seksualnu konotaciju. Prema Papi Franji, majčino mlijeko je prirodna hrana za dijete i ne treba je se sramiti.

Foto: Splash/Guliver