Tjedan glazbe manifestacija je za djecu i mlade slušatelje koju svakog proljeća zajednički organiziraju Hrvatska glazbena mladež, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, a ove godine suorganizaciji su se pridružili i Škola suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu te Moderna galerija.

Bogat program ove jedinstvene kulturne manifestacije posvećene njegovanju umjetnosti među mladim generacijama obuhvaća izložbu Radost slikanja uz glazbu tijekom koje će biti izložena likovna djela djece iz vrtića te učenika osnovnih i srednjih škola. Izložba je nastala na osnovi provedenog natječaja čiji je osnovni zadatak bio izraziti glazbenu impresiju željenim likovnim i grafičkim tehnikama. Glazbena podloga ovoj originalnoj izložbi bila je slušanje glazbe francuskog majstora Claudea Debussyja te upoznavanje mladih s vrijednostima impresionizma kojem je osnovna težnja bila unijeti osobna raspoloženja i impresije u umjetničko stvaranje, od glazbe i slikarstva do književnosti. Sve pristigle likovne radove ocjenjivale su Biserka Rauter Plančić, predsjednica, povjesničarka umjetnosti, Katarina Krpan, prof. glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Jagoda Popović, akademska slikarica te dr. sc. Zdenka Weber, muzikolog.

Uz izložbu, koja traje od 9. do 12. travnja, sva će čula sudionika očarati i dva fantastična koncerta na kojima će se izvoditi djela glazbenog inovatora i francuskog skladatelja Claude Debussya, između ostalih, Mjesečina, More, Tri nokturna, Klavirska minijatura iz Suite bergamasque te hrvatskog skladatelja Božidara Kunca kojem je upravo Debussy bio inspiracija. Koncerti će se održavati 10. travnja u 9.30 i 11.30 sati. Dragocjene glazbene izvedbe izvest će Zagrebačka filharmonija, te Berislav Arlavi na glasoviru, a sve pod dirigentskom palicom Tončija Bilića. Koncert će voditi Zdenka Weber, a režiju potpisuje Ivan Miladinov.

Svečani početak Tjedna glazbe posvećenog mladima i slavlju impresionizma otvorit će 9. travnja 2018., u 11.30 sati u predvorju velike dvorane Vatroslava Lisinskog uvaženi gosti Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Tonči BIlić, dirigent i predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, Davorka Bajić, producentica Zagrebačke filharmonije, dr. sc. Zdenka Weber, autorica teksta i voditeljica programa, Normela Krešić-Vrkljan, ravnateljica Škole suvremenog plesa Ane Maletić, Biserka Rauter, ravnateljica Moderne galerije te Ivan Miladinov, redatelj.

Tjedan glazbe upotpunit će i mladi plesači Škole suvremenog plesa Ane Maletić svojim plesnim izvedbama. Mladim umjetnicima, sudionicima natječaja, dodijelit će se vrijedne nagrade, a svi će sudionici Tjedna glazbe dobiti na korištenje karticu za članstvo u Kulturnom pokazu Hrvatske glazbene mladeži kojom ostvaruju pogodnosti, između ostalog, na ulaznice za koncerte, izložbe, kazališne predstave, a u cilju promicanja i njegovanja kulturnih vrijednosti.

Upravo su impresionizam i Debussy, koji je svojim glazbenim stvaralaštvom odigrao važnu ulogu osloboditelja klasične glazbe, napuštanjem tradicionalnih glazbenih pravila, što je otvorilo putove glazbi 20. stoljeća, pravi modeli koji mogu inspirirati mlađe naraštaje na razvoj otvorenog, inovacijama plodnog uma koji zna pokazati svoju autentičnost kroz sve segmente stvaranja bez straha od promjena što su ujedno i osnove za kvalitetnu životnu ekspanziju. Dosadašnji uspjesi Tjedna glazbe kojim je zahvaćeno preko 100.000 mladih diljem Lijepe naše potvrđuju da su mlađi naraštaji gladni kvalitetnih kulturnih sadržaja. Detaljne informacije www.hgm.hr

Tekst i foto: press