Pozivamo vas na predavanje "Susret znanosti i osobnog iskustva" koje će održati Petra Rukavina, mag. soc. rad. Mlada stručnjakinja u prvom dijelu predavanja predstavit će svoj diplomski rad temeljen na istraživanju provedenom među hrvatskih stručnjacima koji se bave liječenjem oboljelih od poremećaja hranjenja. U drugom dijelu izlaganja ispričat će svoju osobnu priču oporavka od anoreksije i time podržati sve djevojke i mladiće koji se sada bore s poremećajem.

Predavanje će se održati u subotu 9. 11. 2019. od 11 do 13 h u Centru BEA, Ilica 106a, Zagreb. 

Uz predavanje provest će se i diskusija o prednostima i nedostacima liječenja poremećaja hranjenja u hrvatskom zdravstvenom sustavu, te o drugim zanimljivim aspektima ovog istraživačkog rada.  Predavačica će progovoriti o tome kako osobno iskustvo liječenja i oporavka od poremećaja može biti dodatna motivacija mladim stručnjacima pomagačkih struka za rad s oboljelima od poremećaja hranjenja. Osoba koja je sama iskusila ranjivost poremećaja hranjenja može u svom profesionalnom radu pokazati više senzibiliteta i razumijevanja za osobe koje se sada bore s poremećajem.

Sudjelovanje na predavanju je slobodno uz raniju najavu mailom na info@centarbea.hr

Na predavanje su dobrodošli studenti pomagačkih fakulteta, stručnjaci (psihoterapeuti, psihijatri, liječnici, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, nutricionisti i dr), te oboljeli i njihovi bližnji.

Dio iz diplomskog rada:

Uključenost u tretman važan je za oporavak od anoreksije, međutim poteškoću predstavlja otpor i ambivalencija oboljele osobe da se liječi (Wenar, 1994., prema Rukavina, 2018.). Kako bi se olakšao tretman i oporavak oboljelih osoba, važno je identificirati što održava anoreksiju. U literaturi se navode određeni čimbenici koji održavaju anoreksiju kroz vrijeme, a definiraju se kao čimbenici koji predviđaju održavanje simptoma kroz duži vremenski period kod osoba koje već iskazuju simptome poremećaja, a koji se često mogu modificirati specifičnim tretmanskim intervencijama, za razliku od rizičnih čimbenika na koje ponekad ne možemo utjecati (primjerice spol, dob, temperament, određeni događaji unutar obitelji poput razvoda ili smrti) (Treasure i sur., 2016.). Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se anoreksija održava pomoću intrapersonalnih, interpersonalnih i kulturalnih čimbenika, koji u zajedničkoj interakciji motiviraju oboljelu osobu da nastavi s ponašanjima vezanima uz anoreksiju, te ukazuju na potrebu djelovanja na sve tri razine kako bi se oni umanjili i kako bi se oboljelim osobama olakšao oporavak.

Tekst: press

Foto: Profimedia