Poštivanje prava djece na izražavanje mišljenja i na sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču osnove su dobrog odgoja i o tome 9. Festival prava djece posebno progovara. Zato pozivam djecu i mlade da dođu u što većem broju, a na projekcije obiteljskih filmova od srca pozivamo i roditelje“, izjavila je Ana Begić Tahiri, ambasadorica ovogodišnjeg Festivala, dodavši da kultura mora biti dječje pravo i da ne smije biti privilegija.

otvoren-9-festival-prava-djece

Festival je otvoren projekcijom nizozemske tinejdžerske drame 'Nasilnik' te panel raspravom za srednjoškolce sa stručnjacima koji rade s djecom i mladima u sukobu sa zakonom. U iduća tri tjedna Festival tematizira mnoga pitanja koja su bitna djeci i mladima, poput školskih obveza i briga, komunikacije s roditeljima, virtualnog života, ovisnosti, vršnjačkog nasilja, shvaćanja medija, prihvaćanja drugih i drugačijih, odgovornosti prema prirodi i okolišu i druga.

Glavna tema 9. Festivala prava djece je participacija djece i mladih u odlukama koje ih se tiču. Stoga je konferenciju za medije prije otvaranja Festivala moderirala Alma Džafić, učenica II. gimnazije u Zagrebu i naša debatna reprezentativka, dok je, u ime djece i mladih, na konferenciji govorila Kana Halić Kordić, članica Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu.

„Jako je važno da se djecu i mlade potiče na participaciju jer je ključno da oni sami shvate važnost sudjelovanja u odlukama koje ih se tiču. Djeca su itekako zainteresirana za svoja prava, ali nisu o njima informirana, a festival tu ima važnu ulogu jer im omogućuje upoznavanje s tim pravima, kako bi ih mogli i zaštititi“, izjavila je Halić Kordić. Dodala je da Festival širi horizonte djeci i mladima te ih obogaćuje saznanjima o načinu rješavanja problema koji ih muče.

otvoren-9-festival-prava-djece

Moto Festivala je "Kreativno, dostupno, zabavno”. Kao jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj koji radi prilagodbu programa za djecu i odrasle s oštećenjem vida i sluha, Festival skreće pozornost na važnost dostupnosti kulture svima, ponajviše osobama koje ne vide i ne čuju.

"Naši su sadržaji besplatni i dostupni svima jer smatramo da kultura treba biti dostupna svoj djeci i mladima. Pozivamo vas da zajedno proslavimo prava djece i mladih, i djeca i roditelji. Podsjetimo na važnost zajednički provedenog vremena, uživajmo u filmovima, stvaralaštvu djece i mladih, čujmo što nam poručuju te ih uključimo i dopustimo svima da budu jednaki i jednako sretni“, poručila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala.

Na programske aktivnosti Festivala prava djece, jednog od najmasovnijih okupljanja djece i mladih u Hrvatskoj, ove godine prijavilo se više od 10.000 djece iz preko 130 škola! Festival slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu. „

"Ove godine prelazimo brojku od ukupno 50.000 posjetitelja Festivala u devet godina Festivala i jako smo ponosni na to", izjavila je Katarina Ivče Farnell.

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova, na drugoj aktivnosti otvorene za sve: djecu, mlade, odrasle (zasad samo u Zagrebu).

otvoren-9-festival-prava-djece

Školski, organizirani dolasci prilika su za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjak(inj)a. Na školskim matinejama prikazuje se 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta. Aktivnosti otvorene za sve uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje. „Dobre vibracije“ naziv je obiteljskih filmskih matineja, a puno je razloga za to ime: od toga da se prikazuju zabavni i poučni filmovi do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece.

Organizator Festivala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, partneri su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Kina CineStar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije, tvrtke dm-drogeriemarkt d.o.o. i Grada Zagreba. Medijski pokrovitelji su srednja.hr i Yammat FM.

Selektori filmova su filmski kritičar Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Prijave za obiteljske filmove (Dobre vibracije) i radionice još su moguće putem maila festivalpravadjece@alternator.hr ili preko inboxa na Facebook profilu. Više nema slobodnih mjesta za projekciju obiteljskog filma Crveni pas: Početak (nedjelja, 8. 10.).

Više o Festivalu doznajte na festivalpravadjece.com

Tekst i foto: press