Brojni su gradovi u Hrvatskoj pred kojima je izrada strategija ili planova aktivnosti za djecu i mlade, nastavno na Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2020. godine koja ističe važnost suradnje s udrugama i lokalnom zajednicom u ostvarivanju njenih ciljeva. To je potaknulo Udrugu roditelja Korak po korak na pokretanje projekta Organizacije koje brinu koji će se tijekom 2015. i 2016. godine provoditi u Svetom Ivanu Zelini, Vukovaru i Belišću s ciljem osnaživanja organizacija civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine, odnosno provedbe politika prema djeci i mladima.

Udruga roditelja „Korak po korak“ projekt provodi u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Projekt je predstavljen u Svetom Ivanu Zelini na konferenciji tijekom koje su istaknute uloge partnerskih organizacija, ciljevi i aktivnosti projekta te doprinos građana i predstavnika javnih institucija principima dobrog upravljanja u lokalnoj zajednici.

organizacije-koje-brinu-za-bolju-skrb-o-djeci-i-mladima

Uključivanje građana

Narednih će mjeseci biti provedeno istraživanje među građanima, uključujući i mlade, na temelju kojih će se kvantitativno utvrditi razina poštivanja prava te razina otvorenosti javne administracije na lokalnoj razini. Uz to, projektom će se osnaživati organizacije civilnog društva i javnu administraciju i educirati ih u procesu uspostave transparentnih politika prema djeci i mladima. U konačnici, cilj je projekta osnažiti i građane da se uključe i podrže donošenje lokalnih strategija te i sami sudjeluju u tom procesu.

Projekt Organizacije koje brinu provodi se u okviru programa IPA 2011 Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.

Tekst: Udruga roditelja Korak po korak

Foto: Udruga roditelja Korak po korak, Profimedia