Opera u školama – projekt u kojem djeca uče o opernoj umjetnosti

Vrlo zanimljiv pilot-projekt zagrebačkog HNK djeci je omogućio da zavire u tajni život jednog kazališta i dođu do odgovora kako pjevači zapamte sav tekst, zašto su tako glasni, kako se ne sudare na pozornici i jesu li svirači tužni što su "u rupi" i gledatelji ih ne vide.

U zagrebačkom HNK proteklih su tjedana bile pripreme za postavljanje komične opere S. S. Prokofjeva Zaljubljen u tri naranče, što je sjajno poslužilo za novi projekt u kojem djeca uče što je sve potrebno da se na scenu postavi jedna opera, tko u tome sudjeluje i da sve to vide na licu mjesta – u kazalištu. S obzirom na to da se radi o iznimno dinamičnoj i slikovitoj operi, primjerenoj dječjem uzrastu, vrlo razigrane, maštovite scenografije i duhovite kostimografije, odabrana je kao polazište za ovaj pilot-projekt.

S ciljem edukacije i zbližavanja mladih naraštaja s opernom umjetnošću te razvijanju nove operne publike, organizirani su grupni posjeti učenika osnovnih škola režijskim probama opere Zaljubljen u tri naranče, na kojima imaju priliku promatrati proces rada i nastanka operne predstave, razgovarati s opernim pjevačima i dirigentom te potom i sudjelovati u organiziranom razgledavanju uzbudljivih dijelova kazališta koje publika uglavnom nema prigodu vidjeti - prostore iza pozornice, garderobe, specijalizirane radionice kostima i scenografije, pokusne dvorane i sl.

Kazališnim posjetima prethodilo je opsežno anketno istraživanje o zainteresiranosti mladih za opernu i kazališnu umjetnost uopće, a svoje doživljaje i iskustva sudionici će podijeliti i u završnoj fazi projekta. Provedena istraživanja i praćenje reakcija učenika prilikom kazališnih posjeta poslužit će kao svojevrstan orjentir za razvoj i proširenje ovoga projekta i na druge ogranke kazališne umjetnosti (drama, balet…) te uspostavljanje suradnje s još većim brojem osnovnih i srednjih škola.

Čime su djeca bila posebno impresionirana?

Najviše komentara i pitanja osnovnoškolaca bilo je vezano uz veliki broj ljudi na pozornici (u operi ih je zaista jako mnogo; zbor, solisti, plesači…). Zanimalo ih je "Kako jedni drugima ne smetaju? Kako se ne sudare?". Zatim ih je mučilo kako pjevači zapamte toliko teksta u pjevanju, a nije nedostajalo komentara u kojima kažu da ih zapravo ništa ne razumiju što pjevaju…
Jedan od simpatičnih komentara vezan je bio uz glasnoću pjevanja: "U toj operi se svi stalno deru." Čuđenje je izazvala spoznaja da su probe vrlo česte i zahtjevne: "Pa koliko puta oni jadni to moraju ponavljati? Što im nije već dosadno?"

Djeca su primijetila i da je orkestar na neki način “u rupi” i pitali su jesu li svirači tužni što ih publika ne vidi. Dok je jedan od zaključaka bio i taj da svirači ništa ne vide što se događa na pozornici.

Uglavnom su komentari iznimno pozitivni, i od strane djece i profesora. Nakon što grupa pogleda oko 45 minuta probe, kolegica ih vodi po kazalištu (iza scene, šminkeraj, vlasuljarna, hodnici, garderobe, balkon, prostorija za probe, propadalište, prostor za orkestar, foyer), a dirigent Skender im održi kratko predavanja o nastanku opere, ulogama u operi i sl.

U projekt je trenutno uključeno sedam osnovnih škola s područja Zagreba i okolice (OŠ Bana Josipa Jelačića, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Ivana Cankara, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Augusta Harambašića, OŠ Savski gaj i OŠ Mato Lovrak) i tri glazbene škole (Glazbena škola Blagoja Berse, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog i Glazbena škola Elly Bašić), no interes za sudjelovanjem iskazalo je još mnoštvo obrazovnih ustanova i škola, koje će biti uključene u daljnje faze projekta u budućnosti.

Opera Zaljubljen u tri naranče pod ravnanjem Nikše Bareze i u bajkovitoj redateljskoj koncepciji Krešimira Dolenčića, premijerno će se izvesti 17. veljače.

Tekst: S.S.
Foto: HNK Zagreb

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Zagrebački HNK poziva djecu na nove izvedbe vještice Hillary

Vještica Hillary ponovno okupira foyer HNK-a! Doznajte što…

HNK Zagreb vas poziva na proslavu Europskog dana opere

Zagreb se pridružuje ostalim europskim gradovima u tradicionalnome…

Pročitajte i:

Svjetski poznati brendovi na velikom ljetnom sniženju do 80 posto

Svi koji do 31. kolovoza posjete jedinstveni Designer Outlet Croatia, blizu robne kuće IKEA u…

Najatraktivniji ulični performeri 20. Špancirfesta

Ulični program srce je i duša Špancirfesta. Uz sve što festival nudi, upravo je veličanstvenost…

Elvisov 'Comeback' u maksimirskoj šumi

U sklopu glazbeno-filmskog programa Luftanje uz Mastercard, ove subote na Vidikovcu će se prikazivati odličan…

Britanski glumac na ZeGeVege festivalu: Kada kažem dobrota, mislim na veganstvo

U kvalitetnom dvodnevnom programu od čak 22 atraktivne radionice kuhanja i predavanja na ZeGeVegeu, Dan…