U zagrebačkom HNK proteklih su tjedana bile pripreme za postavljanje komične opere S. S. Prokofjeva Zaljubljen u tri naranče, što je sjajno poslužilo za novi projekt u kojem djeca uče što je sve potrebno da se na scenu postavi jedna opera, tko u tome sudjeluje i da sve to vide na licu mjesta - u kazalištu. S obzirom na to da se radi o iznimno dinamičnoj i slikovitoj operi, primjerenoj dječjem uzrastu, vrlo razigrane, maštovite scenografije i duhovite kostimografije, odabrana je kao polazište za ovaj pilot-projekt.

opera-u-skolama-projekt-u-kojem-djeca-uce-o-opernoj-umjetnosti

S ciljem edukacije i zbližavanja mladih naraštaja s opernom umjetnošću te razvijanju nove operne publike, organizirani su grupni posjeti učenika osnovnih škola režijskim probama opere Zaljubljen u tri naranče, na kojima imaju priliku promatrati proces rada i nastanka operne predstave, razgovarati s opernim pjevačima i dirigentom te potom i sudjelovati u organiziranom razgledavanju uzbudljivih dijelova kazališta koje publika uglavnom nema prigodu vidjeti – prostore iza pozornice, garderobe, specijalizirane radionice kostima i scenografije, pokusne dvorane i sl.

Kazališnim posjetima prethodilo je opsežno anketno istraživanje o zainteresiranosti mladih za opernu i kazališnu umjetnost uopće, a svoje doživljaje i iskustva sudionici će podijeliti i u završnoj fazi projekta. Provedena istraživanja i praćenje reakcija učenika prilikom kazališnih posjeta poslužit će kao svojevrstan orjentir za razvoj i proširenje ovoga projekta i na druge ogranke kazališne umjetnosti (drama, balet...) te uspostavljanje suradnje s još većim brojem osnovnih i srednjih škola.

Čime su djeca bila posebno impresionirana?

Najviše komentara i pitanja osnovnoškolaca bilo je vezano uz veliki broj ljudi na pozornici (u operi ih je zaista jako mnogo; zbor, solisti, plesači...). Zanimalo ih je „Kako jedni drugima ne smetaju? Kako se ne sudare?“. Zatim ih je mučilo kako pjevači zapamte toliko teksta u pjevanju, a nije nedostajalo komentara u kojima kažu da ih zapravo ništa ne razumiju što pjevaju... Jedan od simpatičnih komentara vezan je bio uz glasnoću pjevanja: „U toj operi se svi stalno deru.“ Čuđenje je izazvala spoznaja da su probe vrlo česte i zahtjevne: „Pa koliko puta oni jadni to moraju ponavljati? Što im nije već dosadno?“

opera-u-skolama-projekt-u-kojem-djeca-uce-o-opernoj-umjetnosti

Djeca su primijetila i da je orkestar na neki način "u rupi" i pitali su jesu li svirači tužni što ih publika ne vidi. Dok je jedan od zaključaka bio i taj da svirači ništa ne vide što se događa na pozornici. Uglavnom su komentari iznimno pozitivni, i od strane djece i profesora. Nakon što grupa pogleda oko 45 minuta probe, kolegica ih vodi po kazalištu (iza scene, šminkeraj, vlasuljarna, hodnici, garderobe, balkon, prostorija za probe, propadalište, prostor za orkestar, foyer), a dirigent Skender im održi kratko predavanja o nastanku opere, ulogama u operi i sl.

opera-u-skolama-projekt-u-kojem-djeca-uce-o-opernoj-umjetnosti

U projekt je trenutno uključeno sedam osnovnih škola s područja Zagreba i okolice (OŠ Bana Josipa Jelačića, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Ivana Cankara, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Augusta Harambašića, OŠ Savski gaj i OŠ Mato Lovrak) i tri glazbene škole (Glazbena škola Blagoja Berse, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog i Glazbena škola Elly Bašić), no interes za sudjelovanjem iskazalo je još mnoštvo obrazovnih ustanova i škola, koje će biti uključene u daljnje faze projekta u budućnosti.

Opera Zaljubljen u tri naranče pod ravnanjem Nikše Bareze i u bajkovitoj redateljskoj koncepciji Krešimira Dolenčića, premijerno će se izvesti 17. veljače.

Tekst: S.S. Foto: HNK Zagreb