kašica od mrkve

Opasne tvari nađene u kašicama i sokovima od mrkve

Prema njemačkom magazinu za potrošače „Markt“ u kašicama i sokovima s mrkvom, renomiranih proizvođača, pronađen je benzol. Spomenuti benzol izrazito je opasan jer ima kancerogena svojstva. Do ovih podataka je magazin došao zatraživši kemijsku analizu kašica i sokova, navodi njemački portal Focus.de.

Kako se prenosi dalje, u travnju 2013. godine magazin "Markt" je pisao o benzolu u osvježavajućim pićima. Razine od 2,0 do 6,8 mikrograma benzola po litri vrijednosti su koje su znatno iznad dopuštenih za pitku vodu koja dopušta 1 mikrogram po litri. Zanimljivo je da granične vrijednosti za osvježavajuća pića ne postoje, a kao orijentir služe granične vrijednosti za pitku vodu.

Sumnja na izvor benzola u prehrambenim proizvodima pada na konzervanse kao što je natrij benzoat koji je do sada već izazivao pažnju kao sporan konzervans. Kako navodi Focus.de količine ovog spoja mogle bi biti veće u zraku koji udišemo, nego u primjerice soku ili kašici o kojoj se govori, no treba znati o kojim količinama se radi i jesu li dopustive.

Problematični sokovi i kašice od mrkve

Problem nisu samo konzervansi. Sumnja se i da se u proizvodima od mrkve, koji se u procesu proizvodnje konzerviraju zagrijavanjem, oslobađa benzol, a budući su bočice zatvorene, on ne može ishlapiti niti izaći, već ostaje u namirnici i nakon hlađenja. Metoda konzerviranja zagrijavanjem proizvoda nije nepoznata niti nova jer se na taj način proizvodi štite od bakterija, gljivica i produljuje im se vijek trajanja. Ipak, sada se nastavlja rasprava, kako navodi Focus.de, o tome da se ove namirnice konzerviraju na neke druge, alternativne načine jer je benzol vrlo opasan spoj štetan za zdravlje, posebice zdravlje djece.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

prev kašice

Kad je vrijeme za voćne kašice?

Ako ste u fazi upoznavanja kašica, vjerojatno ćete…

Pročitajte i:

Imate li hrabrosti ne svidjeti se drugima?

Zamislite koliko bi vam život bio jednostavniji kad ne biste stalno mislili o tome što…

Zagifest najavljuje svoje drugo izdanje!

Vrijeme je za novu dječju glazbenu avanturu! U Zagreb se vraća festival koji je u…

Dankinja Iben Dissing Sandahl predstavila novu knjigu za roditelje i prenijela važne poruke roditeljima

Koliko je danski način odgoja primjenjiv za Hrvate, na čemu bismo najviše trebali raditi kao…

Bijela roda

Dan voda u ZOO Vrtu uz moto: Čuvajmo pitku vodu!

Svjetski dan voda u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 23. ožujka.…