kašica od mrkve

Opasne tvari nađene u kašicama i sokovima od mrkve

Prema njemačkom magazinu za potrošače „Markt“ u kašicama i sokovima s mrkvom, renomiranih proizvođača, pronađen je benzol. Spomenuti benzol izrazito je opasan jer ima kancerogena svojstva. Do ovih podataka je magazin došao zatraživši kemijsku analizu kašica i sokova, navodi njemački portal Focus.de.

Kako se prenosi dalje, u travnju 2013. godine magazin "Markt" je pisao o benzolu u osvježavajućim pićima. Razine od 2,0 do 6,8 mikrograma benzola po litri vrijednosti su koje su znatno iznad dopuštenih za pitku vodu koja dopušta 1 mikrogram po litri. Zanimljivo je da granične vrijednosti za osvježavajuća pića ne postoje, a kao orijentir služe granične vrijednosti za pitku vodu.

Sumnja na izvor benzola u prehrambenim proizvodima pada na konzervanse kao što je natrij benzoat koji je do sada već izazivao pažnju kao sporan konzervans. Kako navodi Focus.de količine ovog spoja mogle bi biti veće u zraku koji udišemo, nego u primjerice soku ili kašici o kojoj se govori, no treba znati o kojim količinama se radi i jesu li dopustive.

Problematični sokovi i kašice od mrkve

Problem nisu samo konzervansi. Sumnja se i da se u proizvodima od mrkve, koji se u procesu proizvodnje konzerviraju zagrijavanjem, oslobađa benzol, a budući su bočice zatvorene, on ne može ishlapiti niti izaći, već ostaje u namirnici i nakon hlađenja. Metoda konzerviranja zagrijavanjem proizvoda nije nepoznata niti nova jer se na taj način proizvodi štite od bakterija, gljivica i produljuje im se vijek trajanja. Ipak, sada se nastavlja rasprava, kako navodi Focus.de, o tome da se ove namirnice konzerviraju na neke druge, alternativne načine jer je benzol vrlo opasan spoj štetan za zdravlje, posebice zdravlje djece.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

prev kašice

Kad je vrijeme za voćne kašice?

Ako ste u fazi upoznavanja kašica, vjerojatno ćete…

Pročitajte i:

8. festival bibliobusa - pravih riznica književnosti na kotačima

Rani dani lipnja donose veliko veselje - centar Rijeke zauzimaju bibliobusi, posebne i svima drage…

preventivni pregledi madeza

Preventivni pregledi madeža u nedjelju na Jarunu

Potaknuti konstantnim porastom broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba provodi…

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje i rekreaciju, a mi dodajemo da svi…

Tko su dobitnici ovogodišnjeg Romerquelle Story Hall of Famea?

Svake godine lifestyle magazin Story organizira prestižnu dodjelu nagrada Story Hall of Fame. Tako je…