Glavne promjene koje žene žele odnose se na promjenu percepcije žene kao svemogućih stvorenja, promjenu odgoja, te značaj edukacije. Konferenciju je svojim pozdravnim govorom otvorila gđa. VišnjaLjubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je ujedno i pokroviteljica konferencije.

Kroz četiri panela na pozornici su se tako izmijenile mahom svestrane i uspješne žene, pa su u prvom panelu o svom umijeću balansiranja između posla i obitelji govorile Vlasta Pojatina iz Olivala, Mirna Radošević iz Salvea, Marina Tonžetić iz Delloite, te Maja Buconjić Barišić iz Detmersa, koje su istaknule da je svaki njihov neuspjeh bio korak bliže prema uspjehu, te poručile mladim generacijama kako je sreća ono primarno čime bi se trebale voditi u životu te biti hrabre i ne odustati.

Smatrajući da za nestanak stereotipa uvelike trebamo pomoć medija u drugom su panelu sudjelovale Dijana Pečkaj Vuković, povjesničarka umjetnosti i autorica niza scenarija za telenovele, Ksenija Kadrum, direktorica informativnog programa Nove TV, Sanja Pilić, spisateljica i Zora Bjelousov, glavna urednica portala femina.hr. One su kritiku da mediji stvaraju stereotipe prebacile na one koji se u medijima pojavljuju i koji o sebi stvaraju sliku kakvu bi oni željeli da bude, a ne onakvu kakva ona stvarno jest. Stoga je po njima vjerodostojnost ključ promjene koju treba poticati kako bi se promijenila percepcija žene danas.

Pro Woman Award

Nakon ovog uslijedio je panel koji je imao najviše ovacija jer je ujedno i apsolutna novina koju je Pro Woman konferencija donijela, to je panel u kojem su sudjelovale dvije osnovnoškolke i jedna gimnazijalka. Marta, Ina i Tia bile su pravo osvježenje i sve su zadivile svojim jasnim stavovima o sebi, ženama koje ih okružuju i time što bi željele postati. Njihova poruka ženama je da se drže zajedno jer samo tako mogu biti jače, te da pokušaju malo manje raditi, a više biti sa svojom djecom ili jednostavno sa samima sobom.

Na samom kraju kroz četvrti panel Helena Štimac Radin, ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova i Zdenka Lončar, pomoćnica Ministra poduzetništva i obrta. One su nam ukazale na pozitivne primjere iz ostalih zemalja Europske unije kojima se i sami želimo voditi, te poticajima koji ženama stoje na raspolaganju u smislu ostvarivanja svoje ekonomske neovisnosti.

Konferencija je zaključena deklaracijom organizatorica kojom su se obvezale na kontinuirani rad na promicanju žene tijekom narednog perioda i najavom druge Pro Woman konferencije koja će osim tema žena u javnom sektoru, turizmu, sportu i nizu drugih tema imati i jedan sasvim novi moment, a koji se odnosi na Pro Woman Award koji će biti dodijeljen političkim strankama, kompanijama, znanstvenim ustanovama, medijima i pojedincima zaslužnim za promicanje žena u svom području djelovanja.

Tekst i foto: promo