U sklopu cjelodnevnog edukativno-informativnog događanja brojni su posjetitelji u vođenim turama, na interaktivnim radionicama i izložbama na otvorenom upoznali bioraznolikost parka Maksimir, ali i Hrvatske. Ovogodišnji je Dan bioraznolikosti protekao u znaku nacionalnih parkova i parkova prirode Republike Hrvatske koji su predstavili svoju bogatu ponudu brojnim posjetiteljima.

„National Geographic Hrvatska tradicionalni je partner i suorganizator  obilježavanja međunarodnog Dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj. Ovogodišnje obilježavanje toga dana, koje je u znaku nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, posebno je zanimljivo NGH-u jer u suradnji s UNDP-ovim programom PARCS već više od godinu dana provodi projekt objavljivanja reportaža o svim tim hrvatskim parkovima u časopisu sa žutim okvirom. Time NGH predstavlja svijetu naša prirodna blaga i zagovara njihovu zaštitu i očuvanje, u skladu s našim motom - Nadahnjujemo ljude da skrbe o svome planetu!“ poručio je glavni urednik National Geographica Hrvatska Hrvoje Prćić.

odrzan-dan-bioraznolikosti-u-zagrebackom-parku-maksimir
zagreb 20.05.2017 national geographic, ng, maksimir, dan bioraznolikosti, park maksimir, filip hofer

Posjetiteljima je tako predstavljen i novi web shop Parkovi Hrvatske koji se nalazi na web portalu www.parkovihrvatske.hr, a zahvaljujući kojem posjetitelji sa svih krajeva svijeta od sada svoju ulaznicu za posjet parkovima mogu kupiti i online.

„Priroda, a posebno ona zaštićena, jedna je od najvećih vrijednosti Hrvatske, dok su Parkovi Hrvatske zasigurno jedan od naših najprepoznatljivijih brendova. To potvrđuje i više od 3,5 milijuna posjetitelja naših 8 nacionalnih i 11 parkova prirode samo u prošloj godini. Kako bismo svima njima osigurali bolju informiranost o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava za čovjeka, potrebno je podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini. Tako je uvođenje web shopa za online kupnju ulaznica samo dio napora koje ulažemo u tom smjeru, a time uz uslugu za bolje planiranje boravka u prirodi omogućujemo posjetiteljima da primijete i one manje posjećene parkove – izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Uz to što su se posjetitelji događanja u Maksimiru upoznali s brojnim životinjskim vrstama poput ptica i paukova, biljnim svijetom Maksimira te fosilima, svoje su im aktivnosti predstavili National Geographic Hrvatska, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Narodno sveučilište Dubrava – Ekoklub, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, Udruga Hrvatski rendžer te županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode.

odrzan-dan-bioraznolikosti-u-zagrebackom-parku-maksimir
zagreb 20.05.2017 national geographic, ng, maksimir, dan bioraznolikosti, park maksimir, marcela dora mic filip hofer

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine, dok se ove godine 21. svibnja u Europi po prvi puta obilježava kao Dan Nature 2000.

Tekst: promo Foto: Filip Hofer za National Geographic Hrvatska