Ranije se smatralo kako je tijekom prve tri godine života djeteta dovoljna majčina briga, toplina i pažnja, dok očevi mogu sudjelovati posredno - tako da budu podrška majci. Novija istraživanja lagano pobijaju to uvjerenje te dokazuju kako očevi imaju veliku ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju djece. Djeca čiji su očevi slabije uključeni u odgoj i općenito život obitelji češće imaju probleme u socijalnim (a kasnije i drugim) odnosima jer imaju niže samopouzdanje, a navedeni problemi se različito očituje kod dječaka i djevojčica.

Očevi doprinose stvaranju mirne i predvidljive okolinu za pozitivan razvoj djece, mogu poticati obrazovne ciljeve, zdravi perfekcionizam (ambiciju), empatiju i samopouzdanje djeteta. Za dijete je važno da bude privrženo majci i ocu podjednako. Zdrava privrženost ocu dokazano štiti dijete od razvoja problema u ponašanju i problema s mentalnim zdravljem. Zato je važno povezivanje s djetetom od rođenja, upoznavanje vlastitog djeteta, opažanje njegovog temperamenta i navika, ili pak sudjelovanje u igri tijekom koje dijete uči o svijetu koji ga okružuje. Kasnije je teže nadoknaditi te prve godine, steći jednaku bliskost kakvu dijete ima s majkom, pa neki očevi osjećaju blagu frustraciju ili odustanu od ostvarivanja povezanosti u odnosu, što se može očitovati u periodu adolescencije kroz popustljiviji odgoj.

Udruga Pragma svojim projektom "Podrška obitelji u zajednici"  želi promovirati pojam aktivnog oca (uključenog, educiranog, proaktivnog). U cilju poticanja aktivnog očinstva, Pragma će u suradnji s domovima zdravlja Grada Zagreba tijekom listopada održati brojna besplatna predavanja* za (buduće) roditelje, očeve ali i majke, kako bi zajedno raspravljali o temama odgoja, bračnog i partnerskog odnosa, društvenog optimizma te zaštite i sigurnosti djece.

ocevi-imaju-velik-utjecaj-na-zdrav-razvoj-djece

ocevi-imaju-velik-utjecaj-na-zdrav-razvoj-djece

Tekst: press

Foto: Profimedia