Ovo su piće kao rekreativnu drogu kreirali adolescenti starosti od 12 godina na više pa sve do mladih odraslih, a koje se sastoji od kodeina i prometazina (bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina).

Nije riječ o novom fenomenu. Još 2013. godine ANSM je po prvi puta skrenula pozornost na isti problem. Međutim, od tada, njegova se uporaba širi i sve češće se uočava među mladima. Prema izvješću Komisije za sedative i psihotropne lijekove iz rujna 2015. godine, "reperske" grupe i sportaši promicali ovaj „pripremljeni napitak“. ANSM apelira na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe koji bi mogli dovesti do hospitalizacije.

novi-trendovi-mladi-zlorabe-bezreceptne-lijekove-za-izradu-droge

Agencija je već 2014. godine U Francuskoj upozorila ljekarnike na moguću zlouporabu lijekova protiv kašlja koje sadrže dekstrometorfan, te ponovno upozorava na istu. Nadalje, poziva na najveću budnost i prismotru „bilo koje primjene lijekova koji sadrži derivat opijata ili antihistaminik koji će izgledati sumnjivo, a naročito kod mladih odraslih i adolescenata.“

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) zbog ovog fenomena poručuju:

"Iz tog razloga nije naodmet ponoviti- LIJEK NIJE ROBA, stoga apeliramo na Ministarstvo zdravlja, javnost i zdravstvene stručnjake da se u interesu zdravlja građana Hrvatske odlučno suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostavljanju lijekova na kućnu adresu, zbog evidentnog rastućeg javnozdravstvenog rizika u zlorabi spomenutih lijekova kao rekreativne droge, a roditelje i odgajatelje pozivamo da informiraju djecu i mlade o rizicima i opasnostima ovakvog "kemijanja" s lijekovima."

Tekst: Maja Osenički, mag.pharm.

Foto: Profimedia.hr