Novi prostor za senzornu integraciju u Dječjem vrtiću Matulji

U prostorima centralnog objekta Dječjeg vrtića Matulji u okviru projekta ''Dječji vrtić Matulji – mjesto cjelovitog razvoja djeteta'' održana je prezentacija senzorne integracije i senzorne sobe za potrebe djece s poteškoćama senzorne integracije...

Disfunkcija senzorne integracije može se uočiti u najranijoj dobi djeteta kroz izostanak normalnog obrasca kretanja, ponajprije svojevrsnu nespretnost, slabiji mišićni tonus, pojačanu ili smanjenu osjetljivost na neki osjet, zaostajanje u govoru, pa nadalje kroz loše funkcioniranje, izbjegavanje izvršavanja zadatka, hiperaktivnost, poteškoće s pažnjom, ponašanjem, učenjem i dr.

Vrlo je važno da roditelji, a zatim i stručna osoba što prije prepoznaju disfunkciju, kako bi se dijete moglo uključiti u pravovremeni terapijski proces, no isto je tako važno roditeljima takve djece objasniti problematiku senzorne integracije.

Važnost senzorne integracije

Kolika je važnost senzorne integracije i činjenica da Dječji vrtić Matulji raspolaže senzornom sobom prezentirale su roditeljima odgojiteljica Tine Đulabić i pedagoginja Kolinda Vučinić čija je jednogodišnja edukacija iz područja senzorne pedagogije financirana u sklopu projekta.

senzorna integracija

Rani i predškolski odgoj do dobi od 7 godina ključan je za razvoj senzorne integracije zato što mozak u tom vremenu uspostavlja najviše živčanih veza. Senzorna integracija je neurološki proces koji organizira osjete iz okoline i tijela te omogućava funkcionalno korištenje tijela, odnosno senzorna integracija je organizacija osjeta kako bi mogli aktivno i funkcionalno sudjelovati u aktivnostima svakodnevnog života.

Kroz ovaj projekt edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika dječjeg vrtića Matulji i opremanjem sobe za senzornu integraciju omogućiti će se rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju i rad s ostalom djecom kod kojih su uočena određena odstupanja na području senzorike.

Nabavka opreme i izvođenje edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Projekt ”Dječji vrtić Matulji - mjesto cjelovitog razvoja djeteta”, sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 3.411.241,53 kn, u intenzitetu EU potpore od 100%.

Tekst i foto: Dječji vrtić Matulji

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Crtanjem i pisanjem adolescenti u borbi protiv droga

S obzirom na to da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedno od najčešćih rizičnih ponašanja u…

Spinraza za sve - najljepši je božićni poklon oboljelima od SMA

Udruga Kolibrići organizirala božićno druženje za svoje članove na imanju obitelji Salaj

Dovedite svoju djecu na besplatnu Singa radionicu u centru Zagreba

Sad je idealno vrijeme da potaknete djecu da sami izrade božićne darove svojim prijateljima ili…

Predstavljanje knjige 'Mi. Žene.' u Zagrebu

Velika nam je čast pozvati vas na promociju nove knjige naše kolumnistice Nataše Jukić u…