Novi eksponati u Muzeju iluzija

Stereogrami, optička varka iluzije stolice i kaledioskop samo su neke od mnogih novih eksponata koje očekuju sve posjetitelje preuređenog Muzeja iluzija. U transformaciji prostorija sudjelovali su mladi kreativci s Fakulteta arhitekture i dizajna

Zagrebački Muzej iluzija jučer je predstavio novi izgled posjetiteljima omiljenih i najčešće fotografiranih muzejskih soba – sobe Ames, Kose sobe i Obrnute sobe – u čijoj su transformaciji sudjelovali mladi arhitekti i dizajneri Fakulteta arhitekture i dizajna. Mladi kreativci su se natjecali u osmišljavanju novog izgleda soba Muzeja iluzija, a dobitnici natječaja su, osim novčane nagrade, dobili mogućnost da aktivno sudjeluju u projektu i da svojim idejama unesu novi život u svaku od soba. Ove nagrade su osvojili Mia Martinović, Tin Pugelnik Stipeć, Mihaela Maslać, Daria Rubeša, Marta Badurina, Doria Horvatić i Josipa Tadić.

Evo što je Mia Martinović rekla o svojem kreativnom rješenju:
“Prilikom osmišljavanja novog identiteta sobe Ames, uz natječajem zadani uvjet čije rješenje dolazi u vidu 2D naljepnica, osnovna namjera bila je postizanje 3D iluzije prostora i ukidanje granica sobe, pri čemu je najzanimljiviji dio procesa bila sama realizacija, materijalizacija ideje.”

U iluziju je preuređen čak i haustor Muzeja iluzija kojeg su oslikali likovni umjetnici Siniša Bovcon i Mislav Bengez u suradnji s W-dizajnom. Osim novog doživljaja soba, u Muzeju se sada mogu istražiti i fotografirati oko 20 novih eksponata. Posjetitelji tako mogu izoštriti oči i pronaći 3D sličicu skrivenu u stereogramu, istražiti zakonitosti percepcije i poigrati se odnosom veličina putem iluzije stolice ili se izgubiti u šarenilu svojih lica pomoću kaledioskopa te uživati u mnoštvu drugih iluzija.

U želji da posjetitelje i dalje zabavljaju i naprežu njihove moždane vijuge, Muzej iluzija pripremio je različite mozgalice i nove vizualne, osjetilne i edukativne varke.

Tekst: I.K.
Foto: www.muzejiluzija.com.

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Zanimljiva akcija u povodu Europskog tjedna nošenja

U petak dođite s dječjom nosiljkom i besplatno…

Novo ruho zagrebačkog Muzeja iluzija!

Zagrebački Muzej iluzija dokaz je da se ideja,…

P(r)ogledajte: kroz iluziju do stvarnosti

Muzej realnosti vodi nas na interaktivno putovanje kroz…

UNICEF-ov Muzej realnosti: otkrijte stvarnost uz pomoć iluzija

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, 12. prosinca zagrebački…

Pročitajte i:

Panika u kraljevskoj obitelji zbog koronavirusa

U jeku zaraze koronavirusom, Europom je zavladala masovna histerija, a sada se čini da je…

I vaše dijete može biti mladi poduzetnik

Zabum – Za budućnost mladih jedinstven je program za adolescente i mlade koji je pokrenuo…

Vježbate li u trudnoći i poslije poroda? Ovo bi moglo promijeniti sve

Tjelesna neaktivnost na četvrtom je mjestu vodećih čimbenika rizika smrtnosti u svijetu i jedan od…

Kako izaći na na kraj s dječjim emocionalnim ispadima?

Emocionalni ispadi ili takozvani tantrumi su vrlo česti kod djece s teškoćama samoregulacije, no također…