Novi broj National Geographica otkriva opasnosti koje nam prijete zbog ubrzanog otapanja leda te posljedice koje će ono imati na klimatske promjene

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. rujna!

Arktički se permafrost topi mnogo brže od očekivanoga te pritom preoblikuje zemlju i otpušta ugljikove plinove koji bi mogli ubrzati klimatske promjene.

Neočekivano brzo urušavanje ledom bogatog permafrosta na Arktiku moglo bi svake godine "upumpati" milijarde dodatnih tona metana i ugljikova dioksida u atmosferu, što je prijetnja koju tek treba uračunati u klimatske modele.

Permafrost pokriva područje više nego dvostruko veće od Sjedinjenih Država, nastanjeno s upola manje ljudi nego New York, na nekim od najnepristupačnijih terena na svijetu. Jedan njegov dio posebno zabrinjava – onih otprilike 20 posto koji sadrže goleme naslage čvrstog leda.

Foto: Esther Horvath

Arktik je dio globalnog sustava hlađenja, a kako se količina morskog leda ubrzano smanjuje zbog rasta temperature, taj se sustav urušava. Istraživačima iz cijelog svijeta upravo je Grenland, odnosno postaja Sjever, savršeno mjesto za prikupljanje podataka s leda, iz mora i atmosfere te mjerenje promjena tijekom vremena, a znanstvenici se nadaju da će im ti podaci pomoći predvidjeti što planet očekuje u budućnosti.

Rujansko izdanju National Geographica donosi sve o tradiciji Inuita, odnosno višetjednim kampiranjima na kanadskom Arktiku na koje oni vode svoju djecu kako bi ih naučili lovačkim vještinama i kulturnim vrijednostima koje se prenose s koljena na koljeno već više od 5000 godina. Cilj takvih kampiranja jest da se osigura opstanak inuitske tradicije čak i ako nestane leda.

U novom broju National Geographica doznajte kako živi jedan od najprilagodljivijih predatora na Zemlji - arktički vuk. On živi samo na otocima kanadskog Arktika i duž obale Grenlanda, ali srodan je običnim vukovima koji se mogu naći na Stjenjaku, u većem dijelu Kanade i dijelovima Europe. Znanstvenici nisu sigurni koliko arktičkih vukova danas naseljava ta područja.

Foto: Ronan Donovan

 

Tekst i foto: NGH, Katie Orlinsky (otvorna fotografija)

Preporučujemo

Pročitajte i:

Proglašeni dobitnici Sensa Loves izbora 2019.

U šarmantnom prostoru hotela Canopy by Hilton održan je prvi #SensaLoves izbor za 2019. godinu…

Djeca s nestrpljenjem očekuju 26. Hrvatski dječji festival

Polako vas već pripremamo za ovogodišnji Hrvatski dječji festival u sklopu kojeg će se održati…

Uloga roditelja u djetetovom učenju

„Uloga roditelja u djetetovu učenju“ - predavanje namijenjeno roditeljima učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola

S obzirom na to da su školske obaveze jedan od prvih razvojnih zadataka kojima djeca…

Otvoreno predavanje: Zašto je važno poticati pravilan senzomotorički razvoj beba od rođenja?

Pozivamo buduće roditelje i roditelje tek rođenih beba da se na otvorenom predavanju upoznaju s…