Udruga za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Nova Budućnost“ pruža uslugu organiziranog stanovanja uz stanovanje odgajatelja i sveobuhvatnu podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Misija im je da takvoj djeci osiguraju zadovoljavanje svih životnih potreba (stanovanje, prehrana, odijevanje, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, čuvanje, odgoj i obrazovanje, radne aktivnosti i organizaciju kreativnog provođenja slobodnog vremena), poticanje i razvijanje individualnosti, samopoštovanja, samostalnosti te njegovati različite talente. Kroz odgoj nastojimo djeci pomoći u izgradnji pozitivnog stava prema radu i obrazovanju pri čemu ih potičemo, ohrabrujemo i pomažemo vezano uz razvoj radnih navika i vještina.

Udruga djeluje na 6 jedinica u kojima je smješteno oko 60-ak djece, u Samoboru, Velikoj Gorici, Varaždinu i Kaštel Lukšiću.

Ciljevi koje udruga želi postići:

  • Razvoj i unaprjeđenje zbrinjavanja djece i mladih u udomiteljskim obiteljima

  • Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece i mladih u lokalnoj zajednici

  • Jačanje roditeljskih kompetencija

  • Prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih, pomoć u učenju

  • Osvještavanje javnosti u lokalnoj zajednici o problemima djece i mladih na skrbi izvan vlastite obitelji

  • Jačanje suradnje sa srodnim organizacijama i odgojno-obrazovnim ustanovama u lokalnoj zajednici.

nova-buducnost-pomaze-djeci-mladima-bez-roditeljske-skrbi
, Image: 320750164, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hoxton

Projektne aktivnosti:

  1. ŠKOLA ZA RODITELJE „Niste sami“ - interaktivna predavanja, radionice i vježbe s ciljem razvijanja roditeljskih kompetencija, pružanje podrške i pomoći roditeljima u izazovima roditeljstva.

PROGRAM RADIONICA - prvi ciklus:

21. 2. 2017. (17-18.30 sati) – „Prepoznavanje razvojnih i psiholoških potreba djece“, „Dječja prava“

28. 2. 2017. (17-18.30 sati) – „Komunikacija u obitelji“

7. 3. 2017. (17-18.30 sati) – „Djelotvorni i nedjelotvorni roditeljski odgojni postupci“

14. 3. 2017. (17-18.30 sati) – „Ljutnja, agresija i sukob“

21. 3. 2017. (17-18.30 sati) – „Roditeljski stres - usklađivanje s radnim obavezama i roditeljskom ulogom“

28. 3. 2017. (17-18.30 sati) – „Kvalitetno provođenje slobodnog vremena s djecom“

4. 4. 2017. i 11. 4. 2017. termini za specifične teme ovisno o interesu i sastavu grupe

U grupama može sudjelovati 10-12 sudionika te je potrebna prethodna prijava na udruga.nova.buducnost@gmail.com ili telefonskim kontaktom s voditeljicama programa. Mjesto održavanja je objekt Udruge u Mirnovečkoj cesti 23, Samobor. Pohađanje radionica je BESPLATNO.

  1. SAVJETOVALIŠTE ZA DJECU I MLADE - individualni i grupni rad s djecom i mladima koji samoinicijativno ulaze u proces savjetovanja pri suočavanju s teškoćama u svakodnevnom funkcioniranju ili su upućeni od strane drugih osoba i relevantnih institucija (roditelji/skrbnici, škole, zdravstvene ustanove…). Primarno se kroz proces savjetovanja radi na jačanju pozitivne slike o sebi, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja, usvajanju socio-emocionalnih vještina i vještina nošenja sa specifičnim problemima s kojima se korisnici susreću (teškoće u učenju, ponašanju, odnosima s vršnjacima i obitelji…). Savjetovalište je besplatno za sve korisnike. Prostor u kojem će djelovati savjetovalište je budući Centar za mlade Samobor – Bunker od travnja 2017. godine.

Rad savjetovališta uključuje i održavanje ciklusa radionica za djecu i mlade s ciljem edukacije i pružanja grupne podrške mladima u nošenju sa specifičnim problemima s kojima se susreću. Interaktivna predavanja i radionice održat će se unutar tri ciklusa:

Informacije o svim aktivnostima dostupne su na web stranici Udruge i Facebooku .

Tekst: I.T.; Marija Udiljak, mg. psych. Foto: Profimedia