Do ovog se zakona došlo s ciljem da roditelji djece koja su se rodila s muškim i ženskim organima ne moraju unutar tjedan dana od djetetovog rođenja donositi odluku o spolu. Sada se takvo dijete može upisati kao osoba trećeg spola što Njemački savjet za etiku smatra humanim te ističe kako većina takvih osoba kad jednom odrastu, govore kako ne bi pristali na rane operacije spola da su o tome mogli odlučivati.

Budući da su roditelji do sada prolazili ogroman stres jer su morali donositi odluke za dijete u vrlo kratkom vremenu kako bi ga prijavili, ovaj će im zakon sada omogućiti da na miru promisle što će učiniti ili čak da odluče ne učiniti ništa dok dijete ne bude sposobno samo za sebe donositi takve odluke. Time se omogućuje roditeljima da prepuste tu odluku djetetu koje će jednog dana na osnovu vlastitih potreba i osjećaja moći donijeti informiranu odluku. Cilj je zakona da takve osobe žive sretniji i ispunjen život, a upravo u tome je dosadašnja procedura mnogo puta zakazala.

Ovim zakonom Njemačka postaje prva Europska zemlja koja će dopustiti roditeljima s ovim problemom da rubriku spola djeteta u rodnom listu ostave praznom. Kad dijete odraste, može se odlučiti da u rubrici spola stoji „X“ umjesto „Ž“ ili „M“.

Foto: Thinkstock