Didi s Kamešnice ponosni su čuvari pokladnih običaja iz sela Gljeva u Sinjskoj krajini. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 metara teške barem pet kilograma, a oko struka zvona teška i do sedam kilograma. Odjeveni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama.

Iako se vremena mijenjaju, taj je običaj i dalje rezerviran za muškarce. I to samo iz Gljeva, malenog sela smještenog podno Kamešnice. Tradicija nalaže da u povorci sudjeluju samo muškarci, pa su oni u ulogama nevjeste, babe i mlade.

Gljevske mačkare dijele se na crne i bijele. Prvo ide skupina bijelih maškara, barje (barjaktara) i svatova, zatim komedija i na kraju crne maškare.

Krucijalno pitanje istraživanja svemira više nije ima li života izvan zemlje. Najnovija nam otkrića pokazuju da gotovo sasvim sigurno nismo sami u svemiru.

U svemiru ima više planeta nego zvijezda i najmanje je četvrtina njih veličine Zemlje, u takozvanoj nastanjivoj zoni, gdje nije ni pretoplo ni prehladno za život. Budući da je u Mliječnoj stazi najmanje 100 milijardi zvijezda, to znači da ima barem 25 milijardi mjesta gdje bi moglo biti života. I to samo u našoj galaksiji - a naša je galaksija samo jedna među bilijunima drugih.

Većina istraživanja fokusirana je na traženje znakova bilo kakvog života na drugim svjetovima. Traganje za inteligentnim izvanzemaljskim bićima dodatno je potaknuto otkrićem novih ciljeva, novim financijskim ulaganjima i stalnim usavršavanjem kompjutorske tehnologija.

Na Zemlji ima života dijelom i zbog toga što je stjenovita, što ne prima previše solarne radijacije i što udaljenost od Sunca omogućuje da voda ostaje u tekućem stanju. Do sada je otkriveno 47 egzoplaneta koji odgovaraju tom profilu. Ali taj će broj stalno rasti kada novi teleskopi budu počeli tragati za planetima u širim slojevima galaksije nego do sada.

"Sudeći prema našem ponašanju, sigurno ima još mnogo civilizacija koje su same sebe uništile štetnim tehnologijama što su dovele do njihove propasti. Ako bismo ih otkrili prije nego što uništimo svoj planet, to bi bilo vrlo korisno, da nešto naučimo na njihovu primjeru", rekao je Andrew Siemion, direktor Berkeleyjeva istraživačkog centra SETI.

Oni su mini čudovišta prašume puni iznenađenja.U novom broju National Geographica pročitajte sve o grbavim cvrčcima, velikim majstorima prerušavanja. Mnogi cvrčci ove vrste paradiraju uokolo s vrlo čudnim izraslinama. Drugi su diskretniji pa oponašaju trnje, lišće ili izmet drugih kukaca. Šiljasti, trnoviti, lukavi, znanstvenofantastično neobični: grbavi cvrčci imaju bezbrojne oblike i boje.

Kriminalne bande haraju Salvadorom, zemljom koja je često imala najveću stopu ubojstava na svijetu. Ekstremno nasilje i ekonomski očaj tjeraju desetke tisuća ljudi u izbjeglištvo.

Danas otprilike 200.000 Salvadoraca u SAD- u ima privremen zaštićen status (temporary protected status -TPS ) što je oznaka koja migrantima bez dokumenata, za koje se procjenjuje da su u domovini u opasnosti zbog oružanog sukoba ili katastrofa u okolišu, omogućuje da ostanu u SAD-u.

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. ožujka!

Foto naslovnice:Edward W. Schwieterman