“Nevjerojatno je i sramno i bolno glupo da početkom trećeg milenija još uopće trebamo raspravljati o jednakosti žena i muškaraca.” To je prva rečenica urednika NGH-a kojom najavljuje broj za studeni, zapravo tematski broj posvećen mukotrpnoj i teškoj borbi žena za ravnopravnost, prava i slobodu na svim meridijanima i paralelama.

Žene diljem svijeta trude se da njihove glasove čuju vlade i njihove zajednice i tako se sve više približavaju spolnoj ravnopravnosti. U ovom broju prikazani su brojni pokazatelji položaja žena diljem globusa, na svim kontinentima. Nijedna zemlja nema sve kad je riječ o rodnoj jednakosti, no bolje je biti žena u nekim mjestima nego u drugim. Indeks koji opisuje položaj žena mjeri uključenost žena u društvo, osjećaj sigurnosti i izloženost diskriminaciji. Posljednji podaci pokazuju da su neke od najgorih zemalja za žene postigle neki napredak, dok su neke od najboljih popustile u ključnim područjima. Nažalost, pokazatelji za Hrvatsku nisu među najboljima!

Analizirajući položaj žena National Geographic prati i kako su one bile prisutne u samom časopisu od 1888. godine, kad je utemeljen – kad su se pojavile prve autorice teksta, kad prve fotografkinje, kad prve urednice, kako se mijenjao pristup spram žena. Prikazane su žene koje mijenjaju sliku svijeta, koje pridonose da njihovo okruženje vidi i spozna žene kao ravnopravne sudionike razvoja čovječanstva. Na primjeru Ruande zorno se predočava kako u najtežim uvjetima žene mogu iznjedriti velike uspjehe i ostvariti napredak položaja žena. Kroz prikaze velikih znanstvenica svjedočimo njihovu nemjerljivu doprinosu svjetskom znanju i spoznajama, ali vidimo kako su i u znanstvenim krugovima izložene spolnom uznemiravanju i nepriznavanju svoga rada.

Ovaj je broj National Geographica i mučno podsjećanje na težak položaj žena u proteklim vremenima, a ponegdje i danas, na tešku borbu koja se vodila i vodi u proteklih sto godina, ali i optimistična vizija sutrašnjice u kojoj takva borba možda više neće biti nužna.

Podaci pokazuju kako žene svoje ravnopravno mjesto i u najrazvijenijim društva lakše mogu izboriti na polju rada, znanosti, sigurnosti, pravne zaštite… a najmanje u području politike, struktura vlasti, čelnih, rukovodećih pozicija. Još je dug put pred čovječanstvom do ostvarenja potpune ravnopravnosti žena, a brojevi poput ovoga, dobro su mjerilo dokle smo stigli.

Jeste li osigurali svoj primjerak National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. studenog!

ne-propustite-novi-broj-national-geographica-hrvatska

Tekst: NGH

Foto otvorna: Daniel Ochoa De Olza