Ne propustite National Geographic Hrvatska u ožujku!

Ne propustite National Geographic Hrvatska u ožujku! Astronauti o kojima pišemo u ovom broju i koji su imali privilegij promatrati Zemlju iz svemira zaljubljeno govore o ljepoti toga trećeg kamenčića od Sunca, toj prekrasnoj plavo-zelenoj lopti koja ponosno brodi svojom orbitom. Uz to čitajte i o epskim putovanjima ptica, isušivanju jezera diljem svijeta, podrijetlu života, životu u Sibiru, zdravoj prehrani...

Epska putovanja ptica. Zašto ptice putuju tisućama kilometara, kako se orijentiraju i kako im čovjek ometa migracije - saznajte u izdanju National Geographica za ožujak. Jeste li, primjerice, znali da ptice selice na svojim putovanjima koriste niz orijentira za navigaciju – sunce, prepoznatljive objekte, zvijezde pa čak i Zemljino magnetsko polje? Dok jedne prelaze samo male udaljenosti, druge polaze na ekstremno daleka putovanja - prelaze oceane i kontinente da bi dospjele do mjesta na kojima se gnijezde i gdje ih čekaju sezonski izvori hrane.

Isušena jezera. Mnoga svjetska jezera pate, isušuju se i nestaju zbog pretjerana iskorištavanja njihovih voda, sve izraženijih klimatskih promjena i suša, a to sve prijeti opstanku staništa i kultura. Primjerice, afričko jezero Čad smanjilo se na tek djelić prijašnje veličine. Iransko jezero Urmija za 30 godina smanjilo se za 80 posto. Ostali su samo kosturi brodova u glibu. "Živimo u doba najprisilnijih migracija od Drugoga svjetskog rata. Potrebno je pomoći onima koji su pogođeni klimatskim promjenama kako bi se mogli dostojanstveno odseliti" poručuje William Lacy Swing, generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih naroda.

Kad je život postao složen? Kako je život na Zemlji od jednostavnih mikroorganizama eksplodirao do velikih, složenih bića - ne jedanput, nego dvaput? Znanstvenici odgovor naslućuju iz fosila starih čak 570 milijuna godina.

Odlazak s plavog planeta. Teško je opisati koliko veličanstveno Zemlja izgleda iz svemira, no astronauti će u aktualnom izdanju National Geographica Hrvatska to pokušati. Otkrijte kako astronauti vide Zemlju i što iz svemira možemo naučiti o našem planetu. Kao planet, Zemlja je dobro opremljena te u Sunčevu sustavu i u našoj galaktici idealno smještena da podrži život kakav poznajemo. Nakon oko 4,6 milijardi godina kozmičkog razvoja, naš je planet prepun života zahvaljujući jedinstvenom skupu uvjeta, od optimalnoga kemijskog sastava planetarne jezgre do sigurne udaljenosti od crne rupe skrivene u središtu naše galaktike. U novom broju National Geographica Hrvatska otkrijte 13 stvari koje život na Zemlji čine mogućim!

Potražite izdanje National Geographica Hrvatska od 10. ožujka 2018. godine na svim kioscima!

Tekst i foto: NGH

Preporučujemo

Pročitajte i:

Zanimljivi naslovi u novoj sezoni Gradskoga kazališta Trešnja

Novu sezonu Gradskoga kazališta Trešnja obogatit će zanimljivi premijerni naslovi: Trnoružica, Orašar i Timm Thaler…

Zdrava prehrana kroz trudnoću i priprema za porod uz doulu

Nutricionistica Vedrana Dučkić i doula Sanja Bukač Štritof pripremaju trudnice i njihove partnere na sve…

Uz novo izdanje svim čitateljicama daruje se i novi broj Elle Decorationa!

Uz svaki kupljeni primjerak listopadskog broja časopisa Elle, besplatno ćete dobiti jesenski Elle Decoration.

Preko 50 posto upita roditelja može se riješiti bez odlaska na pregled

Gotovo 80% pedijatara smatra da je polovinu i više upita o zdravlju djece moguće riješiti…