Nazire li se kraj nasilju nad djecom?

Pomoć putem Hrabrog telefona djeca mogu potražiti svakim radnim danom od 9 do 20 sati na besplatnom broju 116 111. Istovremeno su dostupne dvije telefonske linije za djecu, a za one koje radije koriste drugačije oblike komunikacije tu je savjetovanje putem chata (na www.hrabritelefon.hr/chat) i e-maila (savjet@hrabritelefon.hr). Osim Hrabrog telefona za djecu, od 2013. godine roditeljima, stručnjacima i drugim osobama iz djetetove okoline dostupan je Hrabri telefon za mame i tate na broju 0800 0800.

U sljedećim danima obilježavaju se čak tri datuma koja se odnose na zaštitu i prava djece – 18.11. Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom,
19.11. Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom
i
20.11. Međunarodni dan prava djece.
Obilježavanjem ovih dana želi se dodatno ukazati na važnost stvaranja sigurnog okruženja za najosjetljivije članove našeg društva, a tim nastojanjima priključio se i Hrabri telefon. U tom smjeru, udruga je početkom studenoga započela s aktivnostima usmjerenima na podizanje javne svijesti i poticanje interesa različitih javnosti o ovim temama. Uz kampanju na Facebooku i tematske radionice u Dječjoj kući Borovje, održan je susret
Hrabrih pomagača s članovima Odbora za mladež i Savjeta mladih Grada Zagreba. Tom prigodom djeca su s predstavnicima Grada razgovarala o dječjim pravima i drugim pitanjima koja se tiču mladih. “Hrabri pomagači” projekt je kojeg Hrabri telefon provodi u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama “Borovje” i “Gustav Krklec”, a cilj mu je educiranje određenog broja djece koja će kroz provedbu radionica u školi stvarati mrežu podrške za svoje vršnjake i upoznati ih s pojmom dječjih prava.

hrabri-pomagaci


Većinu djece zlostavljaju njihovi roditelji ili bliske osobe

Unatoč uvriježenom mišljenju da djecu zlostavljaju nepoznate osobe, istraživanja pokazuju da je većina djela zlostavljanja počinjena od strane roditelja ili djetetu poznatih, bliskih osoba u koje ono ima povjerenja, a koje bi prema njemu trebale imati odgovornost. Svako zlostavljanje, neovisno u kojem obliku i tko ga vrši, i zanemarivanje djeteta može se negativno odraziti na njegovo tjelesno, psihičko i emocionalno zdravlje te ostaviti teške i dugotrajne posljedice. Djeca žrtve nasilja ne mogu se potpuno sama suprotstaviti nasilju. Važnu ulogu u prepoznavanju, zaustavljanju i sprečavanju nasilja te upoznavanju djece s njihovim pravima imaju odrasle osobe iz njihove okoline - roditelji, nastavnici, stručnjaci. Ipak, djeca žrtve zlostavljanja i zanemarivanja ponekad zbog straha, srama, krivnje ili želje da ostanu anonimni "preskaču" osobe koje poznaju. Poziv dječjoj savjetodavnoj liniji često je prvi korak kojeg učine kako bi dobili pomoć koja im je potrebna. U razgovoru s educiranom osobom mogu razgovarati o svojim osjećajima i situacijama za koje smatraju da krše njihova prava te dobiti savjet kako postupiti da se zaštite.

"Želimo pozvati roditelje i djeci bliske osobe da u ove nadolazeće dane porazgovaraju s djecom o nasilju i zaštiti, na djetetu primjeren način. To može biti kroz neke situacije, primjere ili pak koristeći slikovnice i brošure. Važno je da djeca znaju što je nasilje, što mogu učiniti ukoliko su im neki dodiri ili situacije neugodne i kome se mogu obratiti. Najvažnija poruka koju roditelji mogu dati svome djetetu je da će mu vjerovati i da su tu za njega, posebice jer mnoga djeca žrtve nasilja prije svega osjećaju krivnju i sram" - rekla je Hana Hrpka, prof. psihologije, predsjednica udruge Hrabri telefon.

hana-hrpka_hrabri-telefon

Kako kontaktirati Hrabri telefon?

Pomoć putem Hrabrog telefona djeca mogu potražiti svakim radnim danom od 9 do 20 sati na besplatnom broju 116 111. Istovremeno su dostupne dvije telefonske linije za djecu, a za one koje radije koriste drugačije oblike komunikacije tu je savjetovanje putem chata (na www.hrabritelefon.hr/chat) i e-maila (savjet@hrabritelefon.hr). Osim Hrabrog telefona za djecu, od 2013. godine roditeljima, stručnjacima i drugim osobama iz djetetove okoline dostupan je Hrabri telefon za mame i tate na broju 0800 0800.

Tekst: Jure Ratković
Foto: Hrabri telefon

Preporučujemo

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja u školi?

Ako znate da neko dijete proživljava vršnjačko nasilje,…

Punoljetnost Dječje kuće Borovje!

Udruga Hrabri telefon proslavila je 18 godina programa…

Roditelji gube živce dok se braće i sestre svađaju!

Kroz sukobe djeca uče kako rješavati probleme, kako…

Djevojčica ima strah od crtića, kako joj pomoći?

Hrabri telefon odgovara mami čija djevojčica se uplašila…

Pročitajte i:

Plivačko-edukativna avantura RokOtok hrabro napreduje prema cilju

Zagrebački novinar i kolumnist Domagoj Jakopović Ribafish 6. srpnja je u jutarnjim satima sa Sunset…

Ljeto na Zrinjevcu uz pregršt dobre glazbe i zabave za klince

Zagrebačku kulturnu ljetnu scenu i ove će godine obogatiti najstarija jedinstvena manifestacija u najljepšem zagrebačkom…

Raj za svakog ljubitelja magičnog svijeta Harryja Pottera

Škola magije po treći put otvara vrata mladim vješticama i čarobnjacima, a glavni cilj škole…

SUPERTOON2019

Počinje Međunarodni festival animiranog filma Supertoon u Šibeniku

U ponedjeljak 22. srpnja u Šibeniku počinje 9. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koje će trajati…