Prve tri godine djetetova života smatraju se najvažnijim periodom u kojem se uspostavlja temelj našeg daljnjeg psihološkog razvoja. Uvjeti koji su postojali unutar tog razdoblja bitno će odrediti našu kasniju psihološko-emocionalnu formaciju. U tom periodu događa se niz ritmova i procesa koji će biti iznimno važni u uspostavi doživljaja sebe i pozicioniranja vlastitog bića u odnosu na svijet i okolinu. To znači da uvjeti u toj najranijoj životnoj fazi bitno određuju našu kasniju sliku o sebi samima i posljedično tome kakva će biti naša uloga u odnosu s drugim ljudima. U tom periodu našeg života postavlja se matrica po kojoj ćemo graditi intimne odnose kasnije u našem životu. Taj naš najraniji period od rođenja pa do treće godine života sastoji se od niza različitih faza i podfaza te svaka od njih ima važnu ulogu u našem kasnijem emocionalnom sazrijevanju. Poznavanje tih faza omogućuje roditeljima razumijevanje djetetovih reakcija te im daje sposobnost da mogu adekvatno odgovoriti na njegove potrebe što je ključno za daljnji zdravi razvoj.

Na predavanju Tomislava Senečića, integrativnog tjelesno-orijentiranog terapeuta iz programa Svjesno roditeljstvo "Rani razvoj djeteta - od rođenja do 3 godine" imat ćete priliku otkriti unutarnji svijet djeteta i naučiti koje su to faze kroz koje djeca prolaze te koja je njihova uloga.

Posebno zanimljivo bit će spoznati vezu između uvjeta u tom najranijem periodu i njihovog utjecaja na razvoj i život kasnije. Ako u tom periodu uvjeti nisu bili dovoljno dobri, bitno je spoznati koje mogu biti posljedice u kasnijem formiranju i na koji način možemo to ispraviti. Ovo može pomoći roditeljima u spoznaji da ne moraju biti savršeni roditelji i da i za greške u tom ranom razdoblju postoji mogućnost popravka.

Predavanje je besplatno, održava se u srijedu 11. 9. 2019. od 19 do 20.30 sati u Gundulićevoj 19/1, prvi kat, Zagreb. Potrebna je prijava na e-mail svjesno.roditeljstvo@gmail.com

Više o programu:

Program Svjesno roditeljstvo je nastao iz potrebe da se roditelji podrže u upoznavanju, podršci i razumijevanju svog djeteta te u stvaranju njihova kvalitetnog odnosa. Smatramo da ne postoji univerzalni roditelj, već svatko od nas treba otkriti kakav roditelj želi biti i koje norme i vrijednosti želi prenositi imajući na pameti da svako dijete dolazi s vrlo specifičnim karakterom. Ipak, sigurno je da djeca prolaze iste razvojne faze i imaju slične potrebe, a razumijevanje i znanje o razvoju djeteta doista je nužno. Razvoj djeteta tijekom prve tri godine, ali i kasnije, kao i obiteljska dinamika, količina pažnje i ljubavi koje dijete dobije imaju neizmjeran utjecaj na način na koji se svatko od nas formira u odraslu osobu. Koliko smo sigurnosti, pažnje, podrške te jasnih granica dobili od roditelja i svoje okoline, toliko ćemo se u odrasloj dobi znati založiti za sebe te biti sigurna i zadovoljna osoba koja zna prepoznati svoje potrebe.

Specifičnost programa je u tome što se bavi razvojem djeteta od rođenja, kroz predškolsku dob, školsku dob pa sve do adolescencije. Dodatne teme su posvećene partnerskom odnosu i uključivanju zajednice u odgoj djeteta.

www.svjesno-roditeljstvo.com

Tekst: press

Foto: Pixabay