Biblija se razvila – oblikom i riječju – tijekom stoljeća proučavanja, rasprava, tehnološkoga napretka i bogoštovlja. Od rukopisa na papirusu i pergamentu do riječi tiskanih mehaničkim strojem, ti su se sveti tekstovi prenosili u mnogo formata. Od skromnih fragmenata papirusa do raskošno ilustriranih svezaka, biblijski tekstovi održavaju doba u kojem su stvoreni.

U vječnoj potrazi za drevnim svetim biblijskim spisima natječu se i učenjaci i stručnjaci svih vjeroispovijesti i prevaranti, krivotvoritelji, krijumčari... Čemu sva ta strka oko starih Biblija i starijih zapisa na egipatskom papirusu? To se svodi na ovo: je li vjera utemeljena na činjenicama ili na mašti? Otkrijte više u prosinačkom izdanju National Geographica Hrvatska.

Svijetu prijeti nejednakost. Život na Zemlji ugrožavaju klimatske promjene, nuklearni napad, smanjivanje resursa – i jaz između bogatih i siromašnih. Jedini održivi ishod jest onaj u kojem su stope potrošnje približno jednake diljem svijeta.

Dvojbe o palminu ulju. Povećana svjetska potražnja za palminim uljem iz Azije nanosi štetu tamošnjoj prirodnoj okolini i životinjskom svijetu. Ali u Africi, Gabon se sprema pokazati kako se ta industrija može razvijati a da se pritom očuvaju šume...

U ovom broju čitajte i o usudu patagonijskih puma, o filipinskoj dijaspori koja u domovinu šalje milijarde dolara, o inuitskim kitolovcima...

Jeste li osigurali svoj primjerak National Geographica Hrvatska? Potražite na svim kioscima od 10. prosinca!

national-geographic-hrvatska-otkriva-lovce-na-bibliju-saznajte-vise-u-prosinackom-izdanju

Tekst: NG Hrvatska

Foto na naslovnici: Ingo Arndt (patagonijske pume)