National Geographic Dan bioraznolikosti održat će se 16. svibnja ove godine u parku Maksimir od 11 do 17 sati. Posjetitelji će u vođenim turama, zabavno-edukativnim radionicama te kroz izložbe na otvorenom upoznati biljno i životinjsko bogatstvo parka Maksimir, ali i Hrvatske.

U skladu sa svojom društvenom ulogom i motom Nadahnjujemo ljude da se skrbe o našem planetu, časopis National Geographic Hrvatska želi ovom akcijom upozoriti na važnost očuvanja prirode i upoznati posjetitelje s raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Očuvanje prirode i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi to bilo bez utjecaja čovjeka. Time se narušava stabilnost ekosustava, čije će posljedice na kraju osjetiti i čovjek. Danas se u svijetu veliki napori ulažu u popravak uništenoga i povratak izgubljenoga.

U istraživanju koje je provedeno 2013. godine ispitanici u cijeloj Hrvatskoj navode kako se očuvana priroda nalazi vrlo visoko u njihovom vrijednosnom sustavu. Nešto više od 60% ispitanika izdvojilo je prirodu kao najveću vrijednost Hrvatske, a percepcija njene uloge u društvu uglavnom je pozitivna – gotovo 70% ispitanika smatra zaštićenu prirodu prilikom za gospodarski razvoj.

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijiheuropskihzemalja. Gotovo je 30% našeg teritorija dio ekološke mreže Natura 2000. U svim područjima Hrvatske, nizinskim, planinskim i obalnim, izrazito je velika raznolikost staništa, što je rezultiralo bogatstvom vrsta. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50 i 100 tisuća. Bogata i raznolika priroda najvredniji je resurs kojim Hrvatska raspolaže, a očuvana priroda osigurava sve funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj.

Takvo stanje i jedinstveno bogatstvo, časopis National Geographic Hrvatska, Javna ustanova Maksimir i Državni zavod za zaštitu prirode žele akcijskim danom - National Geographic Dan bioraznolikosti koji se održava 16. svibnja u Maksimiru - njegovati i očuvati, ne samo zbog nas samih nego i zbog budućih naraštaja!

national-geographic-dan-bioraznolikosti-u-parku-maksimir

Tekst: National Geographic

Autor fotografije risa: Vida Posavec-Vukelić